پاسخ علمی به ۴ باور نادرست در مورد مصرف انواع نمک
به گزارش خبرگزاری سلامت (طبنا) از فارس، نمک از جمله مواد غذایی است که به طور روزانه، در برنامه غذایی همه ما وجود دارد. بنابراین توجه به سلامت این ماده، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در ادامه به چند باور غلط رایج در مورد مصرف این ماده غذایی می پردازیم.
مصرف نمک دریا باعث کاهش فشارخون می شود.
پاسخ علمی:
تمام نمک ها از ملکول های سدیم و کلرید تشکیل شده اند. سدیم می تواند فشارخون را افزایش دهد، زیرا مایعات اضافی را در بدن نگه می دارد. استفاده از نمک دریا به جای نمک معمولی تاثیری در دریافت سدیم ندارد. تفاوت اصلی نمک دریا و نمک یددار در طعم و بافت و فرآوری آن است.
نمک یددار به دلیل داشتن ید به حفظ سلامت تیروئید کمک می کند. اما نمک دریا تصفیه نشده و حاوی ید کمتر است و سطوحی از جیوه دارد که برای سلامتی مضر است. باید توجه داشت دریافت بیش از حد مجاز همه انواع نمک ها خطرناک است و برای پیشگیری از بیماری فشارخون توصیه نمی شود.
نمک کوه از نمک تصفیه شده یددار سالم تر است.
پاسخ علمی:
استفاده از نمک دریا یا نمک کوه به دلیل نداشتن ید و وجود ناخالصی های مضر برای سلامتی مناسب نیست. از جمله مهم ترین ناخالصی های نمک های کوه و دریا می توان به شن، ماسه، خاک، مواد آلاینده مانند سولفات کلسیم، منیزیم، سرب، جیوه آرسنیک و کادمیم اشاره کرد.
همچنین به دلیل فاقد ید بودن نمک کوه می توان عوارضی مانند عدم دریافت ید ناکافی مانند گواتر کاهش بهره هوشی هیپوتیروئیدی و سقط و مرده زایی را به دنبال داشته باشد.
نمک بیشتر استخوان را محکم می کند.
پاســخ علمی:
هیچ مستند علمی در خصوص تاثیر دریافت نمک بر استحکام استخوان وجود ندارد. در عین حال دریافت زیاد نمک در رژیم غذایی سبب افزایش دفع کلسیم از طریق ادرار شده و ممکن است از این طریق در کاهش تراکم استخوان ها و افزایش شکنندگی آن ها نقش ایفا کند.
مصرف نمک یددار باعث ایجاد بیماری های تیروئید و انواع بیماری ها می شود.
پاسخ علمی:
ید عنصر اصلی سنتز هورمون های تیروئیدی در بدن است. این هورمون برای تنظیم سوخت و ساز، رشد فیزیکی و تکامل سیستم عصبی موردنیاز است. کمبود ید مانع سنتز کافی هورمون های تیروئیدی می شود.
نمک ید دار حاصل افزودن ید به نمک خوراکی است که موثرترین راه تامین ید محسوب شده و مصرف منظم نمک یددار می تواند از اختلالات ناشی از کمبود ید پیشگیری کند. همچنین استفاده از نمک های بدون ید به دلیل داشتن آرسنیک باعث افزایش خطر سرطان ها شده و در جذب ریزمغذی هایی مانند آهن و روی نیز اختلال ایجاد می کند.
«الهام کاووسی»، کارشناس مسوول واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز
این خبر را درتهران پزشکی دنبال کنید
منبع:خبرگزاری سلامت