هشدار درباره تغذیه نامناسب و افزایش بیماریهای گوارشی در ایران
به گزارش خبرنگار مهر، دکتر کامران باقری لنکرانی صبح چهارشنبه به مناسبت «روز جهانی سلامت گوارش» در جمع خبرنگاران گفت: شعار امسال این روز با عنوان «تغذیه برای شکفتن» نامگذاری شده است. این روز فرصتی است تا مردم درباره سلامت گوارش صحبت کرده و با نگاهی مثبت به تغذیه، از آن به عنوان عاملی برای ارتقای سلامت استفاده کنند.
وی ادامه داد: حداقل ۴۵ درصد از بیماریهای شدید گوارشی ناشی از تغذیه نامناسب است و با تغذیه مناسب میتوان بخش مهمی از این بیماریها را حذف کرد.
رئیس مرکز تحقیقات سیاستگذاری سلامت دانشگاه علوم پزشکی شیراز به بیماری رفلاکس به عنوان یک بیماری آزاردهنده که کیفیت زندگی را پایین میآورد، اشاره کرد و افزود: بخش مهمی از این بیماری مربوط به بحث تغذیه میشود.
باقری لنکرانی همچنین ارتباط بیماریهای کشنده مانند برخی از سرطانها را با نوع تغذیه مورد تأکید قرار داد و پیام اصلی روز جهانی سلامت گوارش را «هوشمندانه تغذیه کردن» دانست.
وی با بیان اینکه نباید از کنار موضوع تغذیه به سادگی گذشت، ادامه داد: تغذیه مناسب به جلوگیری از بیماری، بهبود آن و ارتقای کیفیت زندگی کمک شایانی میکند.
چاقی عامل خطرساز برای تمام سرطانهای گوارشی است
رئیس مرکز تحقیقات سیاستگذاری سلامت دانشگاه علوم پزشکی شیراز چاقی را عامل خطرساز برای تمام سرطانهای گوارشی دانست و بر مصرف فیبر، سبزی و میوهها در جلوگیری از این سرطانها تأکید کرد.
این مقام مسئول با توصیه به بازگشت به غذای اصیل ایرانی، غذاهای کمچرب و آبپز را نسبت به غذاهای پرچرب اولویت داد و بر اهمیت نوع روغن مصرفی در تغذیه تأکید کرد و سپس افزود: روغنهای با امگا ۶ بالا عامل التهاب بوده و روغنهای با امگا ۳ بالا برای مصرف مطلوبتر است.
باقری لنکرانی با هشدار درباره مصرف غذاهای کبابی سوخته، آن را عامل سرطان دانست و گفت: بیماری کبد چرب با تغذیه و سبک زندگی اشتباه، نوع غذای نامناسب و عدم تحرک و ورزش نکردن مرتبط است.
رئیس مرکز تحقیقات سیاستگذاری سلامت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با رد باور غلط رایج در جامعه مبنی بر بیضرر بودن مصرف کم الکل، افزود: تحقیقات اخیر نشان داده که مصرف کم الکل نیز برای بدن بسیار مضر و سرطانزا است و این موضوع در مجلات معتبر کشورهای غربی نیز آورده شده است. در حقیقت الکل، کبد چرب را تشدید میکند و شانس ابتلاء به سرطان کبد را افزایش میدهد.
کشندهترین سرطانها سرطان معده، پستان و روده بزرگ است
باقری لنکرانی با بیان اینکه ۹۰ درصد سرطانهای گوارشی با بهبود سبک تغذیه و سبک زندگی، قابل پیشگیری بوده و درمانپذیر هستند، بر اهمیت بالا بردن سواد سلامت عامه مردم برای کاهش بار این بیماریها تاکید کرد.
وی با اشاره به اینکه در ایران سه نوع از کشندهترین سرطانها مانند سرطان معده، سرطان پستان و سرطان روده بزرگ وجود دارد، تصریح کرد: دو مدل از این سرطانها، سرطانهای گوارشی هستند و برای تغییر این آمار باید نگاه پیشگیرانه داشته باشیم.
باقری لنکرانی با بیان اینکه استان فارس یک برشی از کل کشور است و تفاوت چشمگیری با بقیه استانها ندارد، گفت: تقریباً در فارس یک سوم افراد بالغ دچار کبد چرب هستند که یک زنگ هشدار مهم است. بیشترین سرطان گوارشی در فارس سرطان روده بزرگ و بعد از آن سرطان معده است.
رئیس مرکز تحقیقات سیاستگذاری سلامت دانشگاه علوم پزشکی شیراز عامل تشخیص سرطانهای روده بزرگ را غربالگری دانست و تاکید کرد: دفع خون از راه مدفوع، سابقه سرطان گوارش و شکم درد عواملی هستند که باید مورد بررسی قرار بگیرد.
باقری لنکرانی با اشاره به روند کاهنده سرطان معده در کشور، دلیل اصلی آن را شیوع کمتر بیماری هلیکوباکتر با بهبود بهداشت عمومی عنوان کرد و افزود: چاقی، مصرف غذاهای شور و غذاهای فرآوریشده شانس ابتلاء به سرطان معده را افزایش میدهند.
این خبر را درتهران پزشکی دنبال کنید
منبع:مهر