نشانگان قلب شکسته با احتمال بیشتری مردان را میکشد
به گزارش همشهری آنلاین تصور میشود این نشانگان که پزشکان رسماً آن را «کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو» )Takotsubo cardiomyopathy) مینامند، بوسیله استرس جسمی یا عاطفی ایجاد میشود که با آزاد کردن هورمونهای استرس مانند آدرنالین که مانع از انقباض درست عضله قلب افراد میشود. اکثر بیماران به سرعت از این نشانگان بهبود مییابند، اما اقلیت کوچکی دچار نارسایی قلبی میشوند.
یافتههای بررسی منتشرشده بوسیله ژورنال انجمن قلب آمریکا نشان میدهد که گرچه نشانگان قلب شکسته در زنان شایعتر است، اما مردان بیش از دو برابر بیشتر از آن میمیرند.
این بررسی دادههای نزدیک به ۲۰۰۰۰۰ بزرگسال در آمریکا را که از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ به دلیل نشانگان قلب شکسته در بیمارستان بستری شده بودند، تجزیه و تحلیل کرد. در حالیکه تقریبا ۵ درصد از زنان مبتلا درگذشتند، میزان مرگومیر مردان در این گروه ۱۱ درصد بود. این دادهها یافتههای بررسیهای قبلی را که میزان مرگ و میر بالاتری را در مردان نشان داده بودند، تایید میکند.
به نظر میرسد مردان به اندازه مردان به نشانگان تاکوتسوبو مبتلا نمیشوند، اما وقتی دچار آن میشوند، وضعیتشان بدتر میشود.
چرا مردان بیش از زنان به علت نشانگان قلب شکسته میمیرند
متخصصان قلب میگویند تفاوتهای بین مردان و زنان ممکن است به آنچه باعث ایجاد این بیماری در آنها میشود، مربوط باشد. در مردان، نشانگان قلب شکسته معمولاً توسط یک عامل استرسزای جسمی مانند جراحی یا سکته مغزی ایجاد میشود. در زنان، این انگیزه معمولاً عاطفی است، مانند از دست دادن شغل یا یکی از عزیزان.
کارشناسان میگویند افرادی که عوامل استرسزای عاطفی دارند، در واقع عملکرد بسیار خوبی دارند. مردان ممکن است بیشتر در معرض خطر مرگ و پیامدهای بد باشند زیرا از ابتدا کمتر مستعد ابتلا به این نشانگان هستند، بنابراین برای ایجاد این نشانگان در آنها نیاز به یک عامل آغازگر خطرناکتر وجود دارد.
سرپرست این پژوهش دکتر محمد موحد میگوید مردان همچنین ممکن است دوران سختتری را برای بهبودی از سندرم قلب شکسته از سر بگذرانند، زیرا آنها معمولاً حمایت اجتماعی کمتری برای کمک به مدیریت استرس خود دارند.
دکتر موحد که متخصص قلب و عروق در مرکز قلب سارور دانشگاه آریزونا است، میگوید«اگر این عامل استرسزا را داشته باشید و استرس از بین نرود، احتمالاً به قلب آسیب میرساند یا حداقل احتمال بهبودی را کاهش میدهد.»
اما دانشمندان هنوز سوالات بیپاسخی در مورد علت این نشانگان و اینکه چرا افراد در موارد نادر بر اثر آن میمیرند، دارند.

آیا استرس تنها عامل ایجاد کننده است؟
پزشکان برای تأیید ابتلای فرد به نشانگان قلب شکسته به دنبال چند نشانهی آشکار هستند. در یک بیمار معمولی، بخشی از قلب او مانند یک بادکنک بزرگ میشود، با این وجود انسداد شریانهای تغذیهکننده عضله قلب (که عامل ایجاد حملههای قلبی است) در این نشانگان وجود ندارد. اکثر بیماران همچنین میتوانند یک رویداد استرسزا را که قبل از این عارضه رخ داده است، ذکر کنند.
استرسهایی که ما در زندگی روزمره خود تحمل میکنیم، چه جسمی و چه عاطفی، در واقع میتوانند به ما آسیب برسانند. شما میتوانید در آن لحظات دلشکستگی را احساس کنید و ممکن است به معنای واقعی کلمه نوعی دلشکستگی همراه آن باشد، اما استرس به تنهایی ممکن است برای ایجاد سندرم قلب شکسته کافی نباشد.
برخی از افراد دچار این نشانگان فقط کمی در محل کار کلافه میشوند، یا کسی کمی بیش از حد با شدت میدویده، یا کسی پشت چراغ قرمز گیر کرده و اذیت شده است.
برخی از بیماران ممکن است زمینه ابتلا به نشانگان قلب شکسته را داشته باشند. تحقیقات او نشان میدهد که هورمونهای استرس میتوانند رگهای ریز خونرسانیکننده به عضله قلب را منقبض کنند که باعث کاهش جریان خون میشود. او گفت که این امر افراد خاصی، مانند افرادی که فشار خون بالا یا کلسترول بالا دارند، را مستعدتر میکند.
تحقیقات همچنین نشان داده است که زنان یائسه بیشتر مستعد ابتلا به نشانگان قلب شکسته هستند. این این آسیبپذیری زنان یائسه احتمالاً تا حدی به دلیل کاهش هورمون استروژن است که یکی از تاثیراتش گشاد شدن رگهای خونی ریز تغذیهکننده عضله قلب است.
دانشمندان میگویند دخیل بودن هورمونهای جنسی دراین مورد تاحدی واضح است، اما هنوز پژوهشهای بیشتری در این باره لازم است.
سخت بودن درمان و پیشگیری
متخصصان قلب میگویند با توجه به اینکه هنوز اطلاعات کافی درباره چگونگی ایجاد نشانگان قلب شکسته در دست نیست، پیشگیری و درمان آن هم سخت است.
پزشکان گاهی اوقات داروهایی را که برای سایر مشکلات قلبی استفاده میشوند، مانند داروهای مسدودکننده گیرنده بتا (مانند پراپرونولول) را تجویز میکنند یا راههایی برای کمک به افراد در کاهش استرس، مانند مدیتیشن و صحبت با یک متخصص سلامت روان پیدا میکنند.
دکتر موحد میگوید: «ما تاکنون هیچ چیزی – هیچ دارویی، هیچ درمان خاصی – که بتواند عوارض یا مرگ و میر این نشانگان را کاهش دهد، پیدا نکردهایم.»
متخصصان قلب میگویند بهترین توصیه آنها این است که بیماران را تشویق کنند در صورت حس کردن درد قفسه سینه یا تنگی نفس به بیمارستان مراجعه کنند و علائم آنها را به عنوان استرس نادیده نگیرند.
تا زمانی که یک رشته آزمایشها در بیمارستان انجام نشود، نمیتوان تشخیص داد که فرد دچار حمله قلبی ناشی از انسداد رگهای تغذیهکننده عضله قلب شده است یا اینکه نشانگان قلب شکسته دارد.
این خبر را درتهران پزشکی دنبال کنید
منبع:همشهری آنلاین