ممنوعیت رنگ خوراکی قرمز شماره ۳
به گزارش همشهری آنلاین شواهد علمی فزاینده نشان میدهند نشان میدهد که مصرف قرمز ۳ خطرات قابل توجهی برای سلامتی دارد و همین خطرات این خطرات باعث شد ایالت کالیفرنیای آمریکا استفاده از آن را در مواد غذایی در سال ۲۰۲۳ و سازمان غذا و داروی آمریکا استفاده از آن را در مواد غذایی و دارویی در سراسر کشور در ۱۵ ژانویه ۲۰۲۵ ممنوع کند.
این مقررات سختگیرانهتر منعکسکننده نگرانیهای فزاینده در مورد اثرات فیزیولوژیکی منفی قرمز ۳ و سایر رنگهای مصنوعی بر بدن انسان ازجمله ایجاد سرطان است.
خطرات قرمز ۳ برای سلامتی
شمار فزایندهای از شواهد علمی در طول ۳۵ سال گذشته اثرات منفی قرمز ۳ را بر سلامتی شناسایی کردهاند. در حالی که پژوهشگران هنوز ارتباط مستقیمی بین قرمز ۳ و سرطان را در انسانها برقرار نکردهاند، شواهد قابلتوجه بهدستآمده از بررسیها حیوانی به پتانسیل سرطانزایی آن اشاره میکند.
اول اینکه قرمز ۳ تنظیم هورمون تیروئید را از طریق مکانیسمهای گوناگونی مختل میکند. این رنگ خوراکی توانایی غده تیروئید برای جذبید، یک جزء کلیدی برای ساخت هورمونهای تیروئید، را مهار میکند و آنزیم ضروری برای تبدیل یک هورمون تیروئید به هورمون دیگر را مسدود و عملکرد تیروئید را مختل میکند. قرمز ۳ همراه با سایر اختلالات در عملکرد هورمون تیروئید، قرمز ۳ خطر دچار شدن به اختلالات مربوط به تیروئید را افزایش میدهد.
دوم اینکه، قرمز ۳ ممکن است باعث افزایش احتمال بروز تومورهای تیروئید شود. چندین بررسی که در آنها موشها و خوکها را در معرض قرمز ۳ قرار دادند، مشاهده کردند غده تیروئید این حیوانات بزرگ و تودهدار شده و ناهنجاریهایی در تنظیم عملکرد تیروئید ایجاد شده است.
سوم اینکه، قرمز ۳ میتواند از راههای گوناگون اثرات سمی بر روی مغز داشته باشد. بررسیها در موشها نشان داده است که این رنگ مصنوعی استرس اکسیداتیو را افزایش میدهد که به بافتها آسیب میرساند و آنتیاکسیدانهایی را که استرس اکسیداتیو را کنترل میکنند، کاهش میدهد و ارتباط بین نورونها (سلولهای عصبی) را مختل میکند. بررسیها در جوندگان همچنین نشان داد که قرمز ۳ باعث التهاب عصبی و در نهایت آسیب و اختلال عملکرد عصبی میشود. علاوه بر این، قرمز ۳ ممکن است با پپتیدهای آمیلوئید بتا مرتبط با اختلالهای عصبی مانند بیماری آلزایمر واکنش داشته باشد و این عوارض را بدتر کند.
روندی که به ممنوعیت انجامید
قرمز ۳ برای اولین بار در دهه ۱۹۸۰ مورد بررسی قرار گرفت، زمانی که چندین بررسی حیوانی آن را با تومورهای تیروئید در موشهای صحرایی نر مرتبط کردند. این یافته منجر به ممنوعیت آن در سال ۱۹۹۰ در لوازم آرایشی در آمریکا شد، اگرچه استفاده از آن در مواد غذایی تحت فشار صنعت ادامه یافت. گرچه اتحادیه اروپا در سال ۱۹۹۴ استفاده از قرمز ۳ را فقط به انواع خاصی از گیلاسهای فرآوری شده محدود کرد، آمریکا از این لحاظ عقب ماند.
ممنوعیت قرمز ۳ در غذاها در سال ۲۰۲۳ در کالیفرنیا، که از سال ۲۰۲۷ اجرایی خواهد شد، بحثها را در مورد قرمز ۳ و ارتباط آن با سرطان را دوباره برانگیخت.
این بحثها با اعلام ممنوعیت این رنگ خوراکی بهوسیله سازمان غذا و داروی آمریکا در ژانویه ۲۰۲۵ به اوج خود رسید. در حالی که سازمان غذا و داروی آمریکا هیچ مدرک مستقیمی مبنی بر اثر سرطانزایی قرمز ۳ در افراد ذکر نمیکند، تأکید میکند که بررسیهای حیوانی مبنای کافی برای اقدامات نظارتی را فراهم میکند
قابل ذکر است که از کشف اولیه سرطان تیروئید در جوندگانی که به آنها قرمز ۳ داده شده بود تا ممنوعیت نهایی آن در سال ۲۰۲۵، بیش از ۳۵ سال طول کشید.
مصرفکنندگان میتوانند با خواندن برچسبهای اجزای تشکیلدهنده مواد غذایی به وجود عبارت FD&C Red No. ۳ یا E۱۲۷ دقت کنند.
تهیه غذاهای خانگی دارای رنگهای طبیعی جایگزین مانند آب چغندر یا زردچوبه یک گزینه دیگر است.
منبع: وبسایت Conversation
این خبر را درتهران پزشکی دنبال کنید
منبع:همشهری آنلاین