علت کولیک نوزاد چیست؟
به احتمال زیاد برای شما پیش آمده که نوزاد دلبندتان به عنوان تمام عشق و امید زندگی شما، ناگهان و بیهیچ دلیل مشخصی شروع به گریه میکند. شما او را در آغوش میگیرید، شیر میدهید، پوشکش را عوض میکنید، اما هیچکدام از اینها تاثیری ندارد. این صحنه شاید یکی از ناامیدکنندهترین و دشوارترین لحظات برای والدین تازهکار باشد. در این مواقع، کلمهای که از پزشکان یا اطرافیان زیاد میشنوید کولیک است. کولیک به نوعی معمایی است که در ماههای اول زندگی نوزاد ظاهر میشود و والدین را به چالشی احساسی و صبورانه دعوت میکند. حال علت کولیک نوزاد چیست و چه اتفاقی برای کوچک دوستداشتنی افتاده است؟ در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
کولیک نوزاد چیست؟
به طور کلی منظور زمانی است که نوزاد با وجود برخورداری از سلامت کامل و دریافت تمام مراقبتهای لازم باز هم گریههای طولانی و مداوم دارد. این گریهها اغلب به صورت غیرقابل پیشبینی در ساعات عصر شروع میشوند و با حالتی از بیقراری شدید و ناآرامی همراه هستند. کولیک نوزاد بیشتر به عنوان یک وضعیت موقت شناخته میشود که پس از چند ماه و با تکامل بیشتر سیستم گوارشی کودک بهبود مییابد. این مسئله هرچند که گذرا است، میتواند برای والدین تجربهای پراسترس و خستهکننده باشد که نیازمند درک، صبوری و آگاهی بیشتری از شرایط کودک است.
علت کولیک نوزاد
علت کولیک نوزاد به طور کامل مشخص نیست، اما پزشکان و متخصصان دلایل متعددی را برای آن مطرح کردهاند که میتوانند باعث ایجاد این وضعیت شوند. در نتیجه اگر نوزاد شما به این مشکل دچار شده، احتمال این موارد وجود دارد:
- مشکلات رودهای دارد:
سیستم گوارشی نوزاد در بدو تولد و ماههای ابتدایی زندگی هنوز به طور کامل رشد نکرده و این موضوع میتواند باعث ایجاد مشکلات مختلفی در فرآیند هضم غذا شود. یکی از این مشکلات، حرکات نامنظم رودهها بوده که میتواند منجر به تجمع گاز یا هضم ناقص غذا شود و در نتیجه نوزاد احساس درد شدیدی در ناحیه شکم خود داشته باشد. این درد گاهی باعث میشود کودک پاهای خود را به سمت شکم جمع کرده و با گریههای بلند و مداوم سعی در اعلام ناراحتی خود داشته باشد.
- نفخ کرده است:
نفخ یکی از شایعترین دلایل کولیک نوزاد است که میتواند باعث ایجاد درد و فشار در شکم نوزاد شود. این مشکل اغلب در زمانی که گاز در معده یا رودههای کودک تجمع پیدا کند، رخ میدهد و به دلیل حساس بودن سیستم گوارشی، این وضعیت برای کودک آزاردهنده است. حتی خود نفخ میتواند ناشی از عواملی مانند بلعیدن هوای زیاد هنگام تغذیه یا گریه باشد.
- به نوع شیر حساسیت دارد:
برخی نوزادان به نوع شیر خشک مصرفی یا حتی مواد غذایی که مادر مصرف میکند و از طریق شیر مادر به بدن نوزاد منتقل میشود، حساسیت نشان میدهند. این حساسیت میتواند باعث تحریک سیستم گوارشی و ایجاد علائمی مانند نفخ، دلپیچه یا حتی اسهال شود که تمامی این علائم میتوانند به بروز کولیک منجر شوند. در نتیجه چنین شرایطی نوزاد عزیزتان با گریههای بلند و ناگهانی، ناراحتی خود را ابراز میکند.
- سیر نمیشود:
از دیگر دلایل شایع گریههای طولانی نوزادان، گرسنگی است. نوزادانی که به هر دلیلی مقدار کافی شیر دریافت نمیکنند، بیقرار میشوند و گریه میکنند. البته در چنین مواردی کودک در کنار گریههای مداوم، رفتارهایی مانند مکیدن انگشتان یا حرکت دادن سر به سمت سینه مادر را نشان میدهد که به معنای “من گرسنه هستم” است!
- به لاکتوز حساسیت دارد:
حساسیت به لاکتوز که در شیر مادر و بسیاری از انواع شیر خشک وجود دارد، یکی از موارد احتمالی در خصوص علت کولیک نوزاد است. نوزادانی که به لاکتوز حساسیت دارند، اغلب پس از تغذیه با علائمی مانند نفخ شدید، اسهال و دلپیچه مواجه میشوند که تمامی این موارد میتوانند باعث ایجاد درد شکمی و بیقراری کودک شوند.
- نوزاد هوای بیش از حد بلعیده است:
یکی دیگر از عوامل شایع کولیک این است که نوزاد هنگام شیر خوردن یا گریه کردن، مقدار زیادی هوا بلعیده و این هوا در معده یا روده کوچک او گیر کرده است. این وضعیت باعث میشود کودک احساس پری، فشار و درد در شکم داشته باشد که به دنبال آن، گریههای شدید و مداومی رخ میدهد. شما میتوانید با رعایت نکاتی مانند آروغ گرفتن بعد از شیر خوردن یا استفاده از بطریهای مناسب، این مشکل را کاهش دهید.
- احساس درد میکند:
از دیگر موارد علت کولیک نوزاد، احساس درد و ناراحتی اغلب در ناحیه شکم نوزاد است. حتی شاید پوشک نامناسب بوده یا لباسهای تنگ و آزاردهنده باعث درد نوزاد شده است. برای کاهش درد سکم روشهایی مانند ماساژ ملایم شکم یا استفاده از لباسها و پوشک مناسب میتواند موثر باشد.
در نهایت با اینکه کولیک تجربهای سخت و خستهکننده برای والدین است، اما باید به یاد داشت که این مشکل موقتی بوده و با گذشت زمان و رشد کودک، اغلب به طور کامل برطرف میشود.
منبع خبر : kavirmag.com