عامل مهم ابتلا به تب دنگی در جهان
محققان گزارش میدهند که حدود ۱۹ درصد از موارد کنونی تب دنگی را میتوان به تغییرات آب و هوایی مرتبط دانست که منطقهای را که پشهها در آن بیماری را منتقل میکنند، در سراسر جهان گسترش داده است.
حتی بدتر از آن، تغییرات آب و هوایی این پتانسیل را دارد که تا سال ۲۰۵۰ باعث افزایش ۴۰ تا ۶۰ درصدی این بیماری شود و موارد ابتلاء در برخی مناطق بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ درصد افزایش یابد.
محقق ارشد «ارین موردکای»، یک متخصص عفونی در دانشگاه استنفورد در کالیفرنیا، گفت: «هرچه بیشتر و بیشتر جهان به محدوده دمایی مطلوب برای دنگی حرکت میکند، تعداد عفونتهای محلی اکتسابی احتمالاً افزایش خواهد یافت، اگرچه هنوز خیلی زود است که بگوییم این موضوع چگونه بر بار جهانی تأثیر میگذارد.»
آزمایشهای آزمایشگاهی نشان دادهاند پشههایی که ناقل دنگی هستند، با افزایش دما در محدودهای خاص، از ۲۰ درجه تا حدود ۲۸ درجه سانتیگراد، به تدریج ویروسهای بیشتری را منتشر میکنند.
محققان گزارش دادند که مناطق در سراسر جهان با افزایش دمای آنها به “نقطه مطلوب” تب دنگی با افزایش خطر ابتلاء به ویروس مواجه خواهند شد.
محققان نتیجه گرفتند که در مجموع، حداقل ۲۵۷ میلیون نفر در مکانهایی زندگی میکنند که گرم شدن آب و هوا میتواند باعث دو برابر شدن موارد دنگی در ۲۵ سال آینده شود.
شایعترین علائم تب دنگی درد، حالت تهوع، استفراغ و بثورات پوستی است. به گفته محققان، موارد شدیدتر باعث درد مفاصل طاقتفرسا و همچنین عوارض خونریزی و شوک میشوند.
هیچ داروی خاصی برای درمان تب دنگی وجود ندارد. به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده، در عوض، به مردم گفته میشود که استراحت کنند، مایعات زیادی بنوشند و استامینوفن مصرف کنند تا تب و درد را کنترل کنند.
برای مطالعه جدید، محققان دادههای مربوط به موارد دنگی و تغییرات آب و هوایی را در ۲۱ کشور در آسیا، آمریکای شمالی و آمریکای جنوبی تجزیه و تحلیل کردند.
آنها دریافتند که کشورهای قاره آمریکا به تنهایی نزدیک به ۱۲ میلیون مورد دنگی را در سال ۲۰۲۴ ثبت کردهاند، در مقایسه با ۴.۶ میلیون مورد در سال ۲۰۲۳.
موردکای در نشریه خبری در استنفورد گفت: «تغییرات آب و هوا در حال حاضر به یک تهدید مهم برای سلامت انسان تبدیل شده است و به ویژه برای تب دنگی، دادههای ما نشان میدهد که تأثیر آن میتواند بسیار بدتر شود».
تجزیه و تحلیل محققان نشان داد که کاهش شدید در انتشار گازهای گلخانهای میتواند افزایش ۶۰ درصدی موارد را تا سال ۲۰۵۰ به تنها ۴۰ درصد کاهش دهد.
به گفته محققان، با این حال، ۱۷ کشور از ۲۱ کشور مورد مطالعه، حتی در خوش بینانه ترین سناریوها، همچنان شاهد افزایش دنگی ناشی از تغییرات اقلیمی خواهند بود.
مکانهایی که تب دنگی در آنها به عنوان یک بیماری قابل انتقال شناخته شده است – از جمله بخشهایی از پرو، مکزیک، بولیوی و برزیل – با افزایش ۱۵۰ تا ۲۰۰ درصدی عفونتها طی چند دهه آینده، ممکن است با بیشترین افزایش مواجه شوند.
این خبر را درتهران پزشکی دنبال کنید
منبع:خبرگزاری سلامت