سودمندی داروهای جدید و محبوب
به گزارش همشهری آنلاین البته پژوهشگران در مقالهای دراینباره که در ۲۰ ژانویه در ژورنال Nature Medicine منتشر شده است، هشدار میدهند که این داروها خطراتی نیز دارند که نباید نادیده گرفته شوند.
این بررسی ازجمله اولین بررسیهای است که نگاهی جامع به چگونگی تأثیر این داروها مانند – اوزمپیک، ویگووی، مونجارو و زپباوند – بر سلامت کلی میاندازد.
پژوهشگران دادههای نزدیک به ۲ میلیون نفر را که توسط اداره بهداشت کهنه سربازان آمریکا تحت درمان قرار گرفته بودند، ازجمله بیش از ۲۱۶۰۰۰ بیمار که داروهای GLP-۱ برای آنها تجویز شده بود، بررسی کردند.
این بررسی نشان داد که افرادی که از داروهای GLP-۱ استفاده میکنند، در مقایسه با سایر درمانهای دیابت، ۲۴ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به نارسایی کبدی و ۲۲ درصد کاهش خطر ایست قلبی هستند.
در مجموع، پژوهشگران دریافتند افرادی که از داروهای GLP-۱ استفاده میکنند، خطرات کمتری از لحاظ دچار شدن به ۴۲ پیامد سلامتی ازجمله نارسایی کبد، نارسایی ریه، ایست قلبی، ذاتالریه آسپیراسیون (ناشی از وارد شدن ترشحات حلقی به درون ریه) و شوک دارند.
سیانان هم در گزارشی میگوید این داروها به طور بالقوه بر میزان شیوع چاقی در آمریکا تاثیر گذاشتهاند که برای اولین بار در بیش از یک دهه در سال ۲۰۲۳ در آمریکا کاهش یافت.
با این حال، داروها بدون اشکال هم نبودند.
افرادی که از داروهای GLP-۱ استفاده میکردند، در معرض خطر بالاتری برای ۱۹ پیامد سلامتی بودند که بیشتر شامل مشکلات گوارشی مانند سوزش سر دل، تهوع، استفراغ، درد معده و گاستروپازیس (فلج معده) بود.
همچنین افرادی که این داروها را مصرف میکردند در مقایسه با افرادی که سایر داروهای ضد دیابت مصرف می کردند، با احتمال بیشتری ممکن بود مشکلات استخوان و مفاصل مانند آرتریت (التهاب مفاصل) و تاندونیت (التهاب تاندونها) را تجربه کنند.
این داروها با برخی از مزایای غیرمنتظره در سلامت مغز نیز مرتبط شدهاند. مصرفکنندگان داروهای GLP-۱ ۱۲ درصد کمتر در معرض خطر زوال عقل و کاهش احتمال روانپریشی و اسکیزوفرنی بودند.
این داروها بر بخشهای گوناگون بدن اثر میگذارند
دکتر زیاد العلی، نویسنده این مقاله، رئیس بخش تحقیق و توسعه در سیستم مراقبت بهداشتی ویرجینیا در سنت لوئیس گفت: «مشکل بتوان یک توصیه کلی درباره این داروها ارائه کرد، زیرا عوارض جانبی این داروها واقعی هستند. به نظر من افراد باید با پزشکشان درباره این داروها مشورت کنند و سود و زیانهای آنها را برای خودشان بسنجند.»
این بررسی از تجزیهوتحلیل سوابق پزشکی افراد از اکتبر ۲۰۱۷ تا دسامبر ۲۰۲۳ استفاده کرده است تا آنچه را دکتر العلی «اطلسهای همراهی» ایجاد کند و اثرات این داروها در سراسر بدن را ترسیم کند.
جالب توجه این است که این اطلس نشاندهنده کاهشهای قابلتوجه در خطرات عفونتهای شدید ازجمله سپسیس (عفونت خونی) و ذاتالریه با مصرف این داروها بود.
با اینکه یافتههای این بررسی مشاهدهای هستند و اکثر شرکتکنندگان در این مطالعه مردان سفیدپوست سالمندتر مبتلا به دیابت بودند، که میتواند میزان تعمیم این نتایج را به سایر گروهها محدود کند، کارشناسانی که در این بررسی شرکت نداشتند، میگویند این یافتهها تصویر بزرگ سودمندی را به دست میدهند.
منبع: HealthDay
این خبر را درتهران پزشکی دنبال کنید
منبع:همشهری آنلاین