«دیابت» سومین کشور پرجمعیت جهان
تهران پزشکی: دکتر علیرضا استقامتی در همایش «چالشها و راهکارهای مدیریت بیمارـ محور دیابت در ایران» که صبح امروز( ۲۴ آبان) توسط انجمن دیابت گابریک برگزار شد، اظهار کرد: عوامل اجتماعی موثر بر سلامت در ارتباط با دیابت میبایست در کانون توجه قرارگیرد چراکه مسائل اجتماعی بر سلامت انسانها اثرگذار هستند.
وی ادامه داد: در گذشته، مسائل مربوط به درمان فقط در کانون توجه قرار میگرفتند اما توجه صرف و منحصر به درمان در دنیای امروز اثرگذار نیست و مسائل اجتماعی میبایست در کانون توجه قرار گیرد.
این استاد دانشگاه علومپزشکی تهران با بیان اینکه مسائل اجتماعی در بروز بیماری دیابت اثرگذار است، توضیح داد: عوامل اجتماعی موثر بر سلامت مانند اشتغال و میزان درآمد میبایست در کانون توجه قرار گیرد. من بر این باور هستم که دیابت فقط یک بیماری نیست بلکه یک مشکل اجتماعی است. اگرچه کنترل و کاهش قند خون برای بیماران دیابتی اهمیت دارد اما عوامل اجتماعی موثر بر سلامت باید در کانون توجه باشد.
روز جهانی دیابت و دلیل انتخاب این روز
رئیس هیاتمدیره انجمن دیابت گابریک درباره روز جهانی دیابت دیابت اظهار کرد: ۱۴ نوامبر به مناسبت زادروز تولد «فردریک بنتینگ» به عنوان روز جهانی دیایت درنظر گرفته شده است. بنتینگ با کمک «چارلز بست» توانست انسولین را برای اولینبار برای انسانها استفاده و به این دلیل توانست جایزه نوبل را دریافت کند.
وی با بیان اینکه میزان هزینههای مستقیم و غیرمستقیم دیابت در کشور بسیار زیاد است، تصریح کرد: میزان هزینههای بیماری دیابت در کشور حدود ۴۷۰ میلیون دلار است و هزینههای مربوط به این بیماری در سطح جهان حدود یک تریلیون دلار برآورد میشود.
جمعیت ۱۴ درصدی دیابتیها در کشور
این استاد دانشگاه علومپزشکی تهران با بیان اینکه دیابت میتواند سبب افزایش بیماریهای غیرواگیر شود، افزود: بررسیها بیانگر این است که میزان بیمارانی که به فیبروز ناشی از ابتلا به دیابت میشوند رو به افزایش است و این موضوع سبب افزایش میزان پیوند میشود.
استقامتی با اشاره به اینکه دیایت یک بیماری پرعارضه و شایع است، تصریح کرد: حدود ۱۴ درصد از جمعیت کشور به دیابت و حدود ۱۳ میلیون نفر از جمعیت کشور به دیابت «پیشدیابت» مبتلا هستند که این جمعیت میتواند سالانه ۱۰ درصد به جمعیت دیابتیهای کشور اضافه کند.
نقش مولفههای اجتماعی در بروز دیابت
وی با بیان اینکه انجمن دیابت آمریکا به مسائل اجتماعی موثر بر سلامت در زمینه دیابت توجه کرده است، افزود: مولفههایی مانند شیوه زندگی سالم، میزان تحصیلات، وضعیت اقتصادی، میزان درآمد، وضعیت اشتغال بر بروز بیماری دیابت اثرگذار هستند و انجمن دیابت آمریکا به این مسائل توجه کرده است. به طور مثال میزان بروز دیابت در میان افرادی که تحصیلات آنها محدود به دوران دبیرستان است نسبت به افرادی که تحصیلات تکمیلی دارند، بیشتر است. میزان ابتلا به این بیماری در افرادی که تحصیلات دوران دبیرستان دارند حدود ۸.۲ درصد است در حالی که این میزان برای افرادی که تحصیلات تکمیلی دارند حدود ۵ درصد است.
رئیس هیاتمدیره انجمن دیابت گابریک درباره تاثیر فقر بر بروز دیابت خاطرنشان کرد: فقر از دیگر عوامل موثر در این زمینه است. به طور مثال، میزان ابتلا به این بیماری در افرادی که زیر خط فقر قرار دارند، حدود ۱۴ درصد است.
وی با بیان اینکه میزان هزینههای بیماری دیایت بسبار زیاد است، افزود: حدود ۱۳ میلیون از جمعیت کشور به پیشدیابت مبتلا هستند که این جمعیت میتوانند سالانه ۱۰ درصد به جمعیت دیابتیهای کشور اضافهکنند. پزشکان و متخصصان حوزه دیابت، مسائل بسباری در ارتباط با مشکلات دیابتها را گوشزدهاند اما مورد توجه قرار نگرفته است.
ضرورت توجه دولت به بیماری دیابت
این استاد دانشگاه علومپزشکی تهران با بیان اینکه به کنترل جامع دیابت در کشور نیاز داریم، افزود: از محدودیتهای دولت آگاه هستیم اما موضوع دیابت میبایست در کانون توجه قرار گیرد. «کمیته کشوری بیماریهای واگیر» در کشور غیرفعال شده است اما این کمیته میبایست یکبار دیگر فعالیت خود را آغاز کند.
وی با انتقاد نسبت به برخی واکنشها درباره دیابت و انسولین گفت: یک نفر از مسئولان درباره انسولین اظهار کرده است که انسولین قلمی یک کالای لاکچری است. این پرسش که «اگر این مسئول به انسولین قلمی نیاز داشت بازهم این سوال را مطرح میکرد؟» را مطرح میکنم. انسولین قلمی از داروهای اساسی بیماران دیابتی است.
توجه به سومین استان پرجمعیت کشور
رئیس هیاتمدیره انجمن دیابت گابریک با بیان اینکه کشور «دیابت» سومین کشور پرجمعیت جهان است، افزود: کشور دیابت،پس از کشورهای چین و هند، سومین کشور پرجمعیت جهان به حساب میآید. من از مسئولان میخواهیم به سومین استان پرجمعیت کشور یعنی استان «پیشدیابت» کشور توجه کنند.
خواستههای انجمنهای دیابت
استقامتی درباره خواستههای انجمنهای دیابت به نمایندگی از افراد مبتلا به دیابت گفت: دسترسی به تجهیزات خودپایشی قند خون، دسترسی به داروهای استاندارد و امکان حق انتخاب برای پزشک و بیمار، رفع تبعیض در اشتغال افراد مبتلا به دیابت نوع یک و حمایت از خانواده این افراد، تبیین نقش فعال برای انجمنهای رسمی دیابت در کمیته کشوری، ظرفیتسازی برای ارائه خدمات آموزشی و درمانی دیابت، انجام پژوهشهای روزآمد و کارآمد کشوری در حوزه دیابت برای افزایش کیفیت زندگی از خواستههای انجمنهای دیابت است.
انتهای پیام
این خبر را درتهران پزشکی دنبال کنید
منبع:ایسنا