خطر ابتلا به ام اس در کودکان با سیگار کشیدن والدین
به گزارش خبرگزاری سلامت (طبنا) گیلان: به نقل از هلث دی نیوز، یک تیم هلندی به سرپرستی دکتر «رینزه فردریک نوتبوم» از مرکز پزشکی اراسموس در روتردام نتیجه گرفتند: «خطر ژنتیکی بیشتر ام اس با افزایش آسیب پذیری در برابر اثرات منفی سیگار کشیدن بر رشد مغز مرتبط است.»
مطالعه جدید همچنین ریشههای اماس را بررسی میکند و نشان میدهد که حتی اگر بیشتر افراد بین ۲۰ تا ۴۰ سال به این بیماری خودایمنی مبتلا میشوند، ممکن است منشأ آن از دوران کودکی بازگردد.
ام اس زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به غلاف میلین که از اعصاب محافظت میکند حمله میکند. با گذشت زمان، این شرایط میتواند منجر به ناتوانی در حرکت، حفظ تعادل، تواناییهای شناختی و سایر علائم شود.
در مطالعه جدید، محققان دادههای یک پایگاه داده بزرگ را بررسی کردند که سلامت کودکان هلندی را ردیابی میکرد.
در میان سایر عوامل، دادههایی در مورد عوامل خطر محیطی شناخته شده برای ام اس، مانند عفونت با ویروس اپشتین بار، سطح ویتامین D خون، سیگار کشیدن والدین، وزن دوران کودکی و سطح فعالیت در فضای باز در سن ۵ سالگی جمعآوری شد.
همچنین اسکن مغز بیش از ۵۰۰۰ کودک بین ۹ تا ۱۳ سال گرفته شد که حجم مغز و ریزساختارهای مغز را نشان میداد.
همچنین دادههای ژنتیکی برای بیش از ۲۸۰۰ کودک جمع آوری شد.
این تحقیق نشان داد که آزمایش ۶۴۲ کودک برای عفونت ویروس اپشتین بار مثبت بوده و ۴۰۵ کودک در معرض سیگار کشیدن والدین قرار گرفته بودند.
یافته اصلی: بین استعداد ژنتیکی کودک به ام اس، قرار گرفتن در معرض سیگار کشیدن والدین و تغییرات مغزی که در اسکنها مشاهده شد، رابطه وجود داشت.
تیم تحقیق گزارش داد، بچههایی که ژن افزایش خطر ابتلاء به اماس داشتند و همچنین در خانه در معرض دود سیگار قرار میگرفتند، معمولاً حجم مغز کمتر و حجم ماده خاکستری کمتری در مغزشان داشتند.
به گفته محققان، مسیر دقیق ترکیب ژنها و قرار گرفتن در معرض دود در افزایش خطرات مغزی مشخص نیست.
با این حال، آنها این نظریه را مطرح میکنند که ژنهای یک کودک ممکن است سیستم ایمنی آنها را به ویژه در برابر ویروس اپشتین بار که در سالهای اخیر به عنوان محرک احتمالی ام اس مطرح شده است، آسیب پذیر کند.
دود تنباکو همچنین ممکن است التهاب و اختلال عملکرد سیستم ایمنی را تشدید کند و خطر را بیشتر کند.
نویسندگان این مطالعه نوشتند: «افزایش آسیبپذیری مغز در برابر اثرات سیگار کشیدن والدین ممکن است قرار گرفتن در معرض آنتیژنهای سیستم عصبی مرکزی را با سیستم ایمنی در حال رشد افزایش دهد و خطر ابتلاء به یک بیماری خودایمنی خاص مغز مانند اماس را افزایش دهد.»
این یافتهها دلیل دیگری را به والدین میدهد تا حداقل در اطراف فرزندانشان، ترک سیگار را بهعنوان وسیلهای برای پیشگیری از بیماریهایی مانند MS در نظر بگیرند.
این خبر را درتهران پزشکی دنبال کنید
منبع:خبرگزاری سلامت