امکان اهدای خون از ۱۸ تا ۶۵ سالگی / لزوم توجه به معیشت پرسنل انتقال خون
تهران پزشکی: دکتر مصطفی جمالی در نشست خبری «فجر سلامت» که امروز برگزار شد، اظهار کرد: من بر این باور هستم که اهداکنندگان خون به عنوان «سرداران گمنام سلامت» هستند. اهدای خون از ۱۸ سالگی آغاز میشود و میتواند تا ۶۵ سالگی ادامه داشته باشد. خون میتواند به ۳ محصول شود و همچنین داروهای مشتق از پلاسما نیز از پلاسمای خونهای اهدایی گرفته میشود.
وی با بیان اینکه اهدای خون در کشور به صورت ۱۰۰درصد داوطلبانه است، توضیح داد: اهدای خون در کشورهای محدودی به صورت ۱۰۰درصد داوطلبانه است. اهداکنندگان خون، همواره سازمان انتقال خون را یاری کردهاند و در کنار سازمان حضور داشتهاند. اهداکنندگان خون میتوانند جان افراد بسیاری را با اهدای خون مستمر نجات دهد. اهداکنندگان خون مستمر، انسانهای ارزشمندی هستند و توجه به این گروه به معنای حفظ سرمایههای اجتماعی است.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینکه پرسنل سازمان انتقال خون به عنوان سربازان گمنام نظام سلامت هستند، گفت: پرسنل نظام سلامت نیز بسیار خدمترسانی میکنند. دریافتی یک پزشک سازمان انتقال خون حدود ۲۵ میلیون تومان است. یک پزشک سازمان انتقال خون با اقداماتی که طی دوران خدمت خود انجام میدهد، میتواند جان ۸۰۰هزار نفر را نجات دهد.
جمالی درباره معیشت پرسنل سازمان انتقال خون اظهار کرد: من از دولت میخواهم که به معیشت پرسنل سازمان انتقال خون توجه شود. این روزها، پرستاران در کانون توجه قرار گرفتهاند، من از دولت میخواهم که به معیشت پرسنل سازمان انتقال خون نیز توجه کند.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با اشاره به «سند چشمانداز ۱۴۰۴» گفت: براساس سند چشمانداز ۱۴۰۴، کشور میبایست در بسیاری از حوزهها به عنوان کشور برتر منطقه شناخته شود. سازمان انتقال خون توانسته است به سازمان برتر در سطح منطقه و جهان در سال جاری تبدیل شود. سازمان انتقال خون ایران، همگام با کشورهای پیشرفته دنیا پیش میرود.
وی با بیان اینکه به تمام وعدههای خود عمل کردهام، تصریح کرد: اگرچه با مشکلات اعتباری و تحریم مواجه بودهایم اما به وعدههای خود عمل کردهایم. بسیاری از کارهایی که در سالهای گذشته و بدون تحریم بر زمین مانده بود، به سرانجام رساندهایم. هنکامی که هدایت سازمان انتقال خون را در دست گرفتم بسیاری از کارهایی که به مدت ۲۰ سال برزمین مانده را به سرانجام رساندهام.
مدیرعامل سازمان انتقال خون درباره «نوکلوییک اسید تست» (نت) گفت: آزمایش نت را در کشور اجرا میکنیم. اگرچه مرحله مصاحبه به منظور اهدای خون بسیار سخت است و حدود ۲۰ درصد در مرحله مصاحبه حذف میشوند، اما این احتمال وجود دارد که از ابتلا به ویروس HIV مطلع نباشند. آزمایش «نت» در گذشته انجام نمیشد و متاسفانه افرادی به بیماری مبتلا میشدند. به واسطه انجام تست نت، موارد بسیاری مبتلا به هپاتیت و ۲ مورد ایدز شناسایی شدهاند.
جمالی افزود: کشورهای حوزه خلیجفارس، حدود ۱۵ سال است که آزمایش نت را انجام میدهند حدود دو سال است که از عمر این آزمایش در کشور میگذرد.
وی با بیان اینکه غربالگری آنتیبادی خونهای اهدایی از دیگر مواردی است که توسط سازمان انتقال خون انجام میشود، توضیح داد: آنتیبادی موجود در خونهای اهدایی گاها برای نوزادان خطرناک است و میتوانست جان نوزاد را بگیرد. سازمان انتقال خون از ابتدای سال جاری نسبت به انجام تست آنتیبادی اقدام کرده است.
جمالی با بیان اینکه «تعیین فنوتیپ» از دیگر اقدامات سازمان انتقال خون است، گفت: علاوه بر گروههای اصلی، گروههای فرعی خون نیز وجود دارد. برخی از صاحبان گروههای خونی فرعی به بیماری تالاسمی مبتلا هستند و تا پایان عمر میبایست خون دریافت کنند. پیش از انجام تعیین فنوتیپ، این احتمال وجود داشت که میزان هموگلوبین افراد مبتلا به تالاسمی پس از تزریق خون افزایش نیابد؛ چرا که ممکن بود خون مناسب با گروه خونی نباشد. پس از انجام تعیین فنوتیپ، گروههای فرعی نیز تسخیص داده میشوند.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با اشاره به اجرای اتوماسیون در سازمان انتقال خون گفت: اتوماسیون سازمان انتقال خون از سال گذشته در تمام مجموعههای سازمان در حال اجرا است. اجرای اتوماسیون در سازمان انتقال خون یک دستاورد بزرگ است.
جمالی با بیان اینکه میزان بانک اطلاعاتی HLA سازمان انتقال خون حدود ۴۰هزار است، اظهار کرد: بانک اطلاعاتی HLA در ارتباط با سلولهای بنیادی خونساز است و اهمیت بسیار زیادی دارد. بیمارانی که نیازمند پیوند سلولهای بنیادی خونساز هستند، نمونه سلولهای بنیادی خونساز میبایست با سلولهای آنها تطابق کامل داشته باشد. میزان بانک اطلاعاتی HLA کشور میبایست ۲ میلیون باشد. میزان بانک اطلاعاتی کشور ترکیه یک میلیون و کشور آلمان ۱۲ میلیون است.
ادامه دارد
این خبر را درتهران پزشکی دنبال کنید
منبع:ایسنا