اخبار سلامت و پزشکی > پزشکی

اختلال گذرای خون‌رسانی مغز



به گزارش همشهری آنلاین گاهی به TIA «سکته مغزی ناقص» (ministroke) می‌گویند؛اما تفاوت مهمی بین TIA و سکته مغزی وجود دارد. سکته مغزی یک آسیب واقعی به مغز است که پس از اینکه مغز جریان خون لازم را در مدت زمان طولانی دریافت نمی‌کند، ایجاد می‌شود. در مقایسه، فردی که TIA دارد، علائم را برای مدت کوتاهی تجربه می‌کند، اما هیچ آسیبی به مغز وارد نمی‌شود، زیرا جریان خون قبل از ایجاد آسیب دوباره برقرار می‌شود.

آیا TIA‌ها مهم هستند؟

TIA بسیار مهم است و ممکن است به عنوان یک علامت هشدار برای سکته مغزی احتمالی در آینده باشد. حتی اگر TIA ها آسیب دائمی به مغز وارد نکنند، هرگز نباید جریان خون به مغز قطع شود. TIA یک اورژانس پزشکی در نظر گرفته می‌شود و این فرصت را برای پزشک شما فراهم می‌کند تا آزمایش‌های مناسب را برای شناسایی و درمان علت را قبل از وقوع سکته مغزی انجام دهد.

عوامل خطرساز برای TIA چیست؟

اگرچه هر کسی ممکن است به سکته مغزی یا TIA مبتلا شود، عوامل خطرساز خاصی وجود دارد که ممکن است خطر سکته مغزی را افزایش دهند. برخی از این عوامل را می‌توانیم کنترل (عوامل قابل اصلاح) و برخی ازعوامل را نمی‌توانیم کنترل کنیم (عوامل غیرقابل تغییر). مهم است که با پزشک خود برای شناسایی عوامل خطرساز شخصی خود همکاری کنید تا آنها را در درازمدت کنترل کنید تا خطر سکته مغزی یا TIA کاهش یابد.

-عوامل خطرساز غیرقابل تغییر برای TIA و سکته مغزی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

سن: خطر سکته مغزی و TIA با افزایش سن، به ویژه پس از ۵۵ سالگی افزایش می‌یابد.

جنسیت: مردان کمی بیشتر از زنان در معرض خطر سکته مغزی وTIA هستند، اما با افزایش سن زنان خطر سکته مغزی در آنها نیز افزایش می‌یابد.

سابقه سکته مغزی یا TIA: اگر سابقه سکته مغزی یا TIA دارید، خطر یک رویداد دیگر بیشتر است.

سابقه خانوادگی: ژنتیک تأثیر زیادی در ایجاد برخی بیماری‌ها دارد. اگر اعضای خانواده شما سابقه سکته مغزی یا TIA داشته باشند، ممکن است خطر دچار شدن شما به این بیماری‌ها نیز افزایش یابد

عوامل خطرساز قابل اصلاح برای TIA و سکته مغزی ممکن است شامل موارد زیر باشند:

فشارخون بالا: فشارخون بالا عامل خطر شماره یک برای سکته مغزی و بیماری قلبی است. بسیاری از افرادی که فشارخون بالا دارند، ممکن است از این موضوع خبردار نباشند، زیرا فشارخون بالا در ابتدا علائمی ایجاد نمی‌کند. کنترل ضعیف فشارخون طی ماه‌ها و سال‌ها باعث آسیب دیدن شریان‌ها می‌شود و باعث باریک شدن یا پارگی رگ‌های خونی و ایجاد سکته مغزی می‌شود.

اندازه‌گیری فشارخون به طور منظم با تغییرات سبک زندگی (رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم) یک گام مهم است. علاوه بر این، برخی از افراد ممکن است به داروهای تجویزشده به‌وسیله پزشک برای کنترل طولانی‌مدت نیاز داشته باشند.

دیابت شیرین: دیابت یک عامل خطر مهم برای سکته مغزی است. افزایش قند خون در دیابت می‌تواند باعث باریک شدن رگ‌های خونی تغذیه‌کننده مغز شود و به تشکیل پلاک (سخت شدن رگ‌ها) کمک کند.

کلسترول بالا: خوردن یک رژیم غذایی سالم با کاهش مصرف چربی‌های اشباع‌شده و چربی‌های ترانس می‌تواند تشکیل پلاک و میزان باریک شدن رگ‌های تأمین‌کننده خون مغز را کاهش دهد.

سیگار کشیدن: سیگار کشیدن می‌تواند رگ‌های خونی مغز را تحت تأثیر قرار دهد و درنتیجه جریان خون را باریک و محدود کند. علاوه بر این، سیگار کشیدن ممکن است ایجاد لخته‌های خون را افزایش دهد که می‌تواند منجر به سکته مغزی و حمله قلبی شود.

بیماری قلبی: برخی از بیماری‌های قلبی ممکن است خطر سکته مغزی را افزایش دهند، ازجمله بی‌نظمی‌های خاص در ریتم قلب و نقص‌های ساختاری.

چاقی: افزایش وزن، به ویژه چربی اضافی شکم، ممکن است خطر سکته مغزی و بیماری قلبی را افزایش دهد.

این خبر را درتهران پزشکی دنبال کنید

منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا