پوشش بیمهای ویزیت پزشکان طب ایرانی / افزایش ۱۰۰ برابری جرائم مداخلات درمانی غیرمتخصصان
تهران پزشکی: دکتر نفیسه حسینی یکتا در نشست «فجر سلامت» که امروز ۱۳ بهمن ماه برگزار شد، اظهار کرد: بر اساس «سند ملی گیاهان دارویی» که مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است، وظایف متعددی برای دستگاههای مختلف کشور در نظر گرفته شده است. همچنین بر مبنای اسناد بالادستی مانند سیاستهای کلی سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری، گسترش و توسعه استفاده از طب ایرانی مورد تاکید قرار گرفته است.
وی ادامه داد: برنامهریزی وزارت بهداشت در حوزه طب ایرانی با هدف ادغام طب ایرانی در نظام سلامت صورت گرفته است. اقدامات وزارت بهداشت به این معنا است که از ظرفیت طب سنتی در کنار طب رایج برای ارتقاء سلامت جامعه بهره بگیریم. به منظور تحقق استفاده از ظرفیت طب سنتی برای ارتقاء سلامت جامعه، نخست بر پیشگیری از بیماریها و سپس بر درمان تاکید میکنیم.
مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با بیان اینکه توسعه هر مکتب علمی منوط به گسترش آموزش آن حوزه است، خاطرنشان کرد: رشته طب ایرانی در دانشگاههای علوم پزشکی کشور ارائه میشود. در حال حاضر، ۹ دانشکده و ۱۲ گروه طب ایرانی در دانشگاههای علوم پزشکی کشور به تربیت متخصصان طب ایرانی و داروسازان طب سنتی میپردازند. همچنین وزارت بهداشت در راستای توسعه آموزش و تربیت نیروی متخصص در حوزههای طب مکمل و طب سوزنی در دانشکدههای طب سنتی به تربیت متخصص مشغول است.
حسینییکتا درباره شرط تحصیل در رشته تخصصی طب ایرانی گفت: شرط تحصیل در رشته تخصصی طب ایرانی، دانشآموختگی در رشته پزشکی عمومی است. همچنین متخصصان سایر رشتههای پزشکی میتوانند در رشته تخصصی طب ایرانی تحصیل کنند. همچنین داروسازان میتوانند در رشته داروسازی سنتی به ادامه تحصیل بپردازند. دو واحد درسی طب ایرانی برای ۷ رشته علومپزشکی دانشگاههای علوم پزشکی کشور ارائه میشود.
مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با بیان اینکه پژوهش در توسعه طب ایرانی بسیار اثرگذار است، تصریح کرد: ایران توانسته است برای چهارمین سال متوالی به رتبه چهارم تولید علم در حوزه طب مکمل و جایگزین دست یابد. همچنین کشور توانسته است رتبه سوم کارآزماییهای بالینی در حوزه طب سنتی را به دست آورد.
حسینییکتا درباره مستندسازی آموزههای طب ایرانی خاطرنشان کرد: به منظور مستندسازی آموزهها بر پایه شواهد علمی، به انجام تحقیقات گسترده مانند کارآزماییهای بالینی نیاز داریم. تعداد اعضای هیاتعلمی رشته طب ایرانی در کشور محدود است. بر اساس قوانین کشور، دانشگاههای علوم پزشکی موظف هستند ۵ درصد از بودجه پژوهشی خود را به پژوهشهای طب سنتی اختصاص دهند.
مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت در تشریح خدمات طب ایرانی در حوزههای مختلف گفت: خدمات طب ایرانی شامل حوزه پیشگیری و درمان میشود. با توجه به اینکه طب ایرانی به حوزه پیشگیری ورود کرده، آموزش آموزههای طب ایرانی در سبک زندگی سالم در نظام بهداشتی کشور اجرا میشود. با توجه به آموزش آموزههای طب ایرانی در سبک زندگی در نظام سلامت، دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با همکاری معاونت بهداشتی این وزارتخانه، برنامهریزی کرده تا طب سنتی در سطوح اولیه ارایه خدمات، ادغام شود و بهورزان سلامت کشور آموزههای سبک زندگی سالم را در اختیار مردم قرار دهند.
وی با بیان اینکه برای هر فرد ایرانی شناسنامه سبک زندگی تهیه میشود، توضیح داد: تمام افرادی که به مراکز بهداشت مراجعه میکنند شناسنامه سبک زندگی تهیه و تکمیل میشود تا آموزشهای اختصاصی سبک زندگی سالم در اختیار آنها قرار گیرد.
حسینییکتا با بیان اینکه سلامتکدههای طب ایرانی به عنوان مراکز تخصصی ارائه خدمات درمانی طب ایرانی به حساب میآیند، گفت: متخصصان طب سنتی و پزشکان عمومی که دورههای مورد تایید وزارت بهداشت را سپری کردهاند، خدمات درمانی طب ایرانی را ارائه میدهند. ۲۷ سلامتکده دولتی و ۲۷ سلامتکده خصوصی در کشور به ارائه خدمات میپردازد. همچنین متخصصان طب ایرانی در کلینیکهای ویژه و درمانگاههای سراسر کشور به خدمات میپردازند.
وی با بیان اینکه متخصصان طب ایرانی در ۲۳ کلینیک درمان ناباروری نیز حضور دارند، گفت: این متخصصان در کنار متخصصان زنان و زایمان به ارائه خدمات درمانی به زوجهای نابارور میپردازند. پژوهشهای متعددی در زمینه نتایج حضور متخصصان طب ایرانی در حوزه ناباروری انجام شده نتایج این تحقیقات بیانگر اثربخشی این حوزه است.
مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت درباره ایجاد انجمنهای علمی دانشجویی در حوزه طب ایرانی و سبک زندگی گفت: انجمنهای علمی دانشجویی در حوزه طب ایرانی و سبک زندگی با همکاری معاونت فرهنگی و دانشجوی وزارت بهداشت ایجاد شدهاند. همچنین ارائه اطلاعات صحیح طب ایرانی برای اعضای هیاتعلمی سایر رشتهها را در دستور کار قرار دادیم.
وی با بیان اینکه طب ایرانی به عنوان یکی از مکاتب علمی مورد تایید سازمان جهانی بهداشت قرار گرفته است، افزود: سازمان جهانی بهداشت، طب ایرانی را به عنوان یکی از مکاتب درمانی با عنوان Persian Medicine تایید کرده است. تحقق این موضوع، مستلزم پیمودن مسیری دشوار بود.
حسینییکتا ادامه داد: سازمان جهانی بهداشت، سند راهبردی طب مکمل را با هدف بهرهمندی کشورهای جهان از حوزه طب مکمل تهیه کرده است. نمایندگان دفتر طب مکمل وزارت بهداشت در تدوین نسخه جدید سند راهبردی حوزه طب مکمل سازمان جهانی بهداشت نقش موثر و فعالی داشتند. نظرات جمهوری اسلامی ایران در تدوین سند راهبردی طب مکمل نهادینه شده است. نسخه جدید سند راهبردی سازمان بهداشت جهانی به زودی ابلاغ میشود.
با بیان اینکه سمپوزیوم بینالمللی «چشمانداز قانونگذاری در حوزه آموزش و پژوهش» حدود دو ماه پیش برگزار شد، توضیح داد: وزارت بهداشت، گزارشی از ظرفیتهای بالقوه و بالفعل نظام بهداشتی و درمانی کشور در حوزه طب ایرانی به عالیترین مقام سازمان بهداشت جهانی در حوزه طب مکمل ارائه داد.
مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت درباره کدینگ بیماریها در نظام بهداشتی و درمانی کشور گفت: برنامه ICV در تمام حوزههای تخصصی نظام بهداشتی و درمانی تنظیم شده و به کشورهای جهان ابلاغ شده است. آخرین نسخه آن ICV۱۱ است و بخشی از آن مربوط به طبهای سنتی و مکمل میشود. کدینگ طبهای سنتی و مکمل از جمله طب ایرانی در ICV۱۱ گنجانده شده و با رونمایی آخرین نسخه ICV میتوان کدینگ طبهای سنتی و مکمل در بیمارستانها را مشاهده کرد.
حسینییکتا در بخش دیگری از صحبتهایش در پاسخ به پرسش ایسنا درباره چگونگی نظارت بر عملکرد عطاریها توضیح داد: عطاریها با حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی به نوعی گره خوردهاند. عطاریها از سالهای گذشته در حوزه گیاهان دارویی فعالیت کردهاند. عطاران خوشنامی در کشور فعالیت میکنند و از طرفی هم گاهی اوقات شاهد ادعاهای نادرستی از سوی عطاریها مانند درمان بیماریها هستیم.
وی با بیان اینکه نظارت بر عملکرد عطاریها یک نظارت چند وزارتخانهای است، توضیح داد: دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت به ادعاهای عطاران در حوزه درمان ورود کرده است. عطاریها، محل عرضه گیاهان دارویی هستند. بر اساس آنچه که صنف عطاریها اعلام کرده، گیاهان دارویی میبایست به صورت مشخص و واضح عرضه شوند. هرگونه عرضه دارو، مداخلات درمانی و ادعاهای درمانی، خارج از محدوده وظایف عطاریها است.
مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت درباره افراد دارای مجوز در ارتباط با انجام مداخلات درمانی گفت: فقط متخصصان طب ایرانی و پزشکان عمومی که دورههای مورد تایید وزارت بهداشت را سپری کردهاند، میتوانند مداخلات درمانی در حوزه طب ایرانی را انجام دهند. محدوده فعالیتهای متخصصان طب ایرانی و پزشکان عمومی دوره دیده در آییننامهها آمده است. هرگونه ادعای درمانی از سوی عطاریها مورد تایید و پذیرش وزارت بهداشت نیست.
حسینییکتا ادامه داد: مجوز فعالیت عطاریها توسط وزارت صمت صادر میشود؛ بنابراین نظارت بر فعالیت عطاریها توسط وزارت صمت انجام میشود. با توجه به اینکه عطاریها در حوزه گیاهان دارویی ورود میکنند، سازمان غذا و دارو نیز بر عطاریها نظارت میکند. همچنین وزارت بهداشت با توجه به بهداشت محیط به حوزه فعالیت عطاریها ورود میکند.
وی توضیح داد: دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی در وزارت بهداشت مستقر است. پیشنهاد تشکیل کمیته در خصوص آموزش عطاران طی سالهای گذشته در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی مطرحشده است. بسته آموزشی مد نظر شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور در ارتباط با چگونگی نگهداری و عرضه گیاهان دارویی است و در ارتباط با مداخلات درمانی نیست. تشکیل کمیته مرتبط با عطاران در دوره جدید شورای عالی سلامت و امنیت غذایی به طور جدی در حال پیگیری است.
مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت در پاسخ به پرسشی درباره پوشش بیمهای خدمات طب ایرانی، گفت: ویزیت پزشکان متخصص طب ایرانی از سال ۱۴۰۱ تحت پوشش بیمه قرار گرفته است. همچنین سه خدمت طب ایرانی نیز با تصویب شورای عالی بیمه در سال گذشته تحت پوشش بیمه قرار گرفت. وزارت بهداشت به منظور پوشش بیمه خدمات بیشتر برنامهریزی میکند. در حال حاضر، ۵۶ قلم داروی طب ایرانی نیز تحت پوشش بیمه قرار دارد. سازمان غذا و دارو به عنوان متولی حوزه داروی کشور به منظور افزایش تعداد داروهای تحت پوشش بیمه با شورای عالی بیمه در حال مکاتبه است.
حسینییکتا در پاسخ به پرسش یک خبرنگار درباره دیدگاههای متخصصان سایر حوزههای پزشکی به رشته طب ایرانی گفت: پژوهشهای طب ایرانی در حوزههای پزشکی با همکاری متخصصان طب ایرانی و متخصصان سایر رشتهها انجام میشود. اگرچه پژوهشهای متعددی با همکاری متخصصان طب ایرانی با سایر متخصصان حوزههای دیگر انجام شده اما این احتمال وجود دارد که برخی از متخصصان سایر رشتهها از ظرفیت طب ایرانی مطلع نباشند. به منظور آشنایی متخصصان سایر رشتهها با ظرفیت طب ایرانی، پنلهای تخصصی مشترکی در فرهنگستان علوم پزشکی در حال انجام است.
وی با بیان اینکه دانشآموختگان رشتههای علوم پزشکی میبایست با طب ایرانی آشنایی اولیه را داشته باشند، توضیح داد: دانشآموختگان این روزهای دانشگاههای علوم پزشکی به عنوان اساتید آینده دانشگاههای علوم پزشکی کشور شناخته میشوند و به همین منظور آشنایی آنها با طب ایرانی یک امر ضروری است. دو واحد طب ایرانی برای هفت رشته علومپزشکی ارائه میشود. رشته طب ایرانی در حال حاضر نسبت به گذشته از جایگاه بهتری برخوردار است و تحقق جایگاه واقعی این رشته به فرهنگ سازی نیاز دارد.
مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت ادامه داد: رویکرد وزارت بهداشت در ارتباط با طب ایرانی، ادغام طب ایرانی با طب رایج است.
حسینییکتا با بیان اینکه برخی با نام طب ایرانی به ارائه خدمت میپردازند، توضیح داد: پروندههای موجود در پزشکی قانونی کشور و همچنین بررسی شبکههای اجتماعی در کشور بیانگر این است که برخی مردم به افرادی مراجعه میکنند که از تخصص در حوزه طب ایرانی برخوردار نیستند. مراجعه به افراد غیرمتخصص سبب بروز آسیب میشود؛ وزارت بهداشت از مردم میخواهد که به منظور دریافت خدمات طب ایرانی به مراکز مجاز و افراد متخصص مراجعه کنند.
وی ادامه داد: موضوع افزایش جرائم افراد غیرمتخصص مطرحشده است. مجازاتی که در گذشته برای افرادی غیرمتخصص در نظر گرفته شده بود، مجازاتی بازدارنده نبود اما مجازات کنونی بازدارنده است. میزان مبالغ جریمه افراد غیرمتخصص که در حوزه طب ایرانی فعالیت میکنند حدود ۱۰۰ برابر افزایش یافته است. امیدوارم که افزایش نرخ جریمه سبب کاهش مداخلات درمانی افراد غیرمتخصص شود.
مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت گفت: معاونت درمان وزارت بهداشت بر روند ورود افراد غیر متخصص به حوزه درمانی ورود میکند و متخلفان را به مراجع قضایی معرفی میکند.
حسینییکتا افزود: دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با همکاری پزشکی قانونی، یک برنامه پژوهشی به منظور معرفی میزان خسارات ناشی از مداخله افراد غیرمتخصص در زمینه مداخلات درمانی ورود کرده است. به طور قطع، رسانهها میتوانند نقش موثری در زمینه معرفی مراکز معتبر و آثار ناشی از مداخلات افراد غیرمتخصص داشته باشند.
وی همچنین گفت: طب ایرانی مبتنی بر منابع شناخته شده است که مهمترین آن کتاب «قانون» ابنسینا است. رشته طب ایرانی بر مبنای منابع شناخته شده در دانشگاههای علوم پزشکی کشور ایجاد شد. جریانهای مختلفی در زمینه طبهای سنتی در کشور مطرح میشود اما آنچه که مورد تایید وزارت بهداشت است رشته طب ایرانی مبتنی بر منابع است. وزارت بهداشت، نظرات مراجع در حوزه طب اسلامی را جویا شد. اسلام، آموزههایی درباره سلامت جسم و جان دارد و بهرهمندی از این آموزهها نیازمند سپری کردن مسیر خود است و میتواند در کانون توجه قرار گیرد. علمای علم حدیث، مسیر بهرهمندی از آموزههای اسلام در زمینه سلامت جسم و جان را فراهم کردهاند. نظر مراجع این است که مکتب درمان مستقلی برمبنای آیات و روایات بدون نیاز از سایر مکاتب وجود ندارد، علما معتقدند که طب اسلامی برمبنای آنچه که مطرح میشود، وجود ندارد.
ادامه دارد…
این خبر را درتهران پزشکی دنبال کنید
منبع:ایسنا