اجتماعی

این دو شهر نزدیک به خطرناک‌ترین گسل‌ها واقع شدند



به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری سلامت(طبنا)،ساسان شاهرخی  با اشاره به فرایند شکل‌گیری زلزله اظهار کرد: حرکات صفحات زمین، طی میلیون‌ها سال اقیانوس‌ها و قاره‌های کنونی را ایجاد کرده است.

 ایران در لبه مرز صفحه اوراسیا قرار گرفته که از سمت غرب با صفحه عربستان هم مرز است؛ گسل عربستان حرکتی دائم به سمت صفحه اوراسیا وارد می‌آورد و ایران در خط مقدم آن قرار دارد.

 به‌گونه‌ای که چین‌خوردگی‌های اطراف بندرعباس و فضای توپولوژیکی خلیج‌فارس و نیز تنگه هرمز و رشته‌کوه زاگرس تحت‌تأثیر حرکت صفحه عربستان به سمت اوراسیا می‌باشد و همین مسئله باعث لرزه‌خیزی در کشور ما شده است.

 وی با اشاره به زلزله‌هایی با بزرگی کوچک و تناوب بزرگ در رشته‌کوه زاگرس و نیز زلزله‌هایی با فواصل بیشتر در البرز گفت: در رشته‌کوه زاگرس با نزدیکی به صفحه عربستان، شاهد جمع‌شدن انرژی و شکل‌گیری در داخل پوسته صفحه ایران هستیم.

 این انرژی در اطراف البرز آزاد شده و زلزله‌های بزرگی را تشکیل می‌دهد. البته گسل اصلی از مرز ایران و عراق شروع شده و از جنوب شرق کشور و در محدوده دریای عمان خارج می‌شود.

 شاهرخی درباره زلزله‌هایی کمتر از ۴ ریشتر گفت: این زلزله‌ها در حوزه جانی خطراتی در پی ندارد مگر اینکه شاهد اتفاقی نادر و با سازه‌های ناپایدار روبه‌رو باشیم.

 همچنین ممکن است بهره‌برداری از سازه‌ها را با مشکل روبه‌رو کند. در این راستا آئین‌نامه‌هایی پیشرو است؛ از جمله آئین ماه ۲۸۰۰ و ازاین‌جهت، سازه‌های طراحی شده طبق این آیین‌نامه با بُروز زلزله‌های ۴ ریشتری مشکلی در زمینه بهره‌برداری نخواهند داشت.

 وی با اشاره به شمار بالای زلزله‌ها در ایران درعین‌حال گفت: در مقایسه با کشورهای زلزله‌خیز در دنیا مثل ژاپن یا شیلی، کشور لرزه‌خیزی محسوب نمی‌شویم؛ هرچند زلزله‌های بسیاری را تجربه می‌کنیم؛ ولی در مقایسه با کشورهای رده اول دنیا، در رتبه متوسط قرار داریم.

 اما ریسک زلزله و خطر آن در ایران بالاست چون بسیاری شهرهای پر جمعیت در نزدیکی گسل‌های فعال بنا شده و مورد بهره‌برداری قرار گرفتند. همچنین در هماهنگی‌های میان‌بخشی با سیستم ناکارآمد مدیریت بحران روبه‌رو هستیم.

 شاهرخی در بخشی دیگر از مصاحبه با رادیو گفت‌وگو مسئله آمایش سرزمین را متذکر شد که باید در سیستم های شهرسازی وارد شود؛ اخیراً در برخی بررسی‌ها به زلزله نیز اشاره شده و در این راستا باید از گسل‌ها فعال فاصله گرفت.

 این دانش‌آموخته دکترای مهندسی ژئوتکنیک گفت: در تهران با چند گسل بسیار خطرناک روبه‌رو هستیم از جمله گسل مشاء که آخرین زلزله بزرگ تهران را حدود ۲۰۰ سال پیش منجر شده. گسل فعال دیگر شهر تبریز، جمعیت بالایی را تهدید می‌کند که طبیعتاً جابه‌جایی این حجم کار بزرگ و هزینه‌بری است.

این خبر را درتهران پزشکی دنبال کنید

منبع:خبرگزاری سلامت

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا