اقتصادی

قیمت آجیل شب یلدا بر مدار تعادل



شب یَلدا یا شب چلّه از کهن‌ترین رسوم ایرانی است که در آن گذشتن از بلندترین شب سال و به دنبال آن شروع فصل زمستان و بلندتر شدن طول روزها جشن گرفته می‌شود. یکی از خوراکی‌های پرطرفدار در دورهمی‌های خانوادگی این شب آجیل شب یلدا است که یادگار کشاورزان و دهقانانی است که در یلدا پایان برداشت و شروع فصل استراحت را جشن می‌گرفتند و آجیل‌ها و میوه‌های نگهداری شده از تابستان را می‌خوردند.

آجیل شب یلدا به طور معمول شیرین است و در کنار مغزها از خشکباری مانند توت خشک، برگه زردآلو، کشمش، گردو، انجیر خشک و غیره تشکیل می‌شود. آجیل یکی از سالم‌ترین تنقلات شناخته می‌شود که با وجود فیبر بسیار بالا، دارای انواع و اقسام ویتامین‌های گروه B و E، کلسیم، روی، پتاسیم و فسفر، منیزیم، ویتامین A و پروتئین است که وجود این مواد در بدن، سیستم ایمنی را تقویت می‌کند و موجب تراکم استخوان‌ها و جلوگیری از ریزش مو و چین چروک پوست، افزایش قدرت بینایی، درمان افسردگی و رفع خستگی و گرفتگی عضلات می‌شود.

با گشت و گذار در فروشگاه‌های خشکبار با قیمت‌های ۵۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومانی هر کیلو آجیل مخلوط روبه‌رو می‌شویم که نرخ اقلام ممتاز و درجه یک این محصول تا یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان و بالاتر نیز به فروش می‌رسد.

نگاهی به قیمت عمده فروشی انواع آجیل و خشکبار که به تازگی از سوی اتحادیه اعلام شده نشان می‌دهد آلبالو نیمه خشک به قیمت هر کیلو ۱۷۹ هزار تومان، آلو بخارا ۲۱۵ هزار تومان، انجیر خشک ۴۸۵ هزار تومان، بادام منقا یک پوست کاغذی ۴۸۵ هزار تومان، بادام هندی سایز ۳۲۰ به قیمت ۸۴۰ هزار تومان، برگ زردآلو ممتاز ۲۹۵ هزار تومان، برگ قیسی سکه‌ای ۳۴۰ هزار تومان، پسته احمدآقایی ۸۲۰ هزار تومان، پسته اکبری

۸۹۰ هزار تومان، پسته فندقی ۶۴۰ هزار تومان، تخمه آفتابگردان کله قوچی (دور سفید و سیاه) ۲۶۰ هزار تومان، تخمه آفتابگردان ریز ۱۷۵ هزار تومان، تخمه آفتابگردان شمشیری ممتاز ۱۹۵ هزار تومان، تخمه کدو گوشتی ۳۸۵ هزار تومان، سنجد هزار تومان، ۱۹۵ هزار تومان، سویا آجیلی ۹۵ هزار تومان، شاهدانه ۹۹ هزار تومان، فندق با پوست خام ۶۱۵ هزار تومان، کشمش سبز پیکانی ۱۸۵ هزار تومان، گردو با پوست کاغذی (وارداتی) ۴۵۰ هزار تومان، گندم بوداده ۹۹ هزار تومان، مغز بادام ۵۶۵ هزار تومان، مغز بادام زمینی درشت (با پوست) ۲۸۵ هزار تومان، مغز گردو به ۶۹۰ هزار تومان، مویز بدون هسته ۲۸۵ هزار تومان، مویز با هسته ۱۹۵ هزار تومان، نخودچی دو آتیشه بی‌نمک و شور به ۱۶۵ هزار تومان رسیده است.

آجیل و خشکبار، بعد از نفت و مشتقات غیرنفتی در صدر جدول صادرات غیرنفتی‌

علیرضا ارزانی ممقانی، رئیس اتحادیه سراسری آجیل و خشکبار اظهار کرد: در سال جاری کشاورزان توانستند محصول خوبی برداشت کنند و کمبودی در تولید محصولات نداشتیم اما صادرات تاکنون رونق زیادی نداشته است و بیشتر محصولاتی که به خارج از کشور فرستاده می‌شوند توسط خودروها و افراد غیرمتخصص انجام می‌شد که به سهم ما در بازار جهانی خسارت زیادی وارد کرد.

وی از همکاری وزارت جهاد کشاورزی برای حل این مشکل خبر داد و افزود: جلوگیری از صادرات پسته توسط خودروها یکی از اساسی‌ترین تصمیماتی بود که در کنار حل مشکلات این بخش، گام بزرگی برای احیای صنعت خشکبار کشور به شمار می‌آید.

رئیس کارگروه آجیل و خشکبار اتاق اصناف ایران قیمت تمام شده خشکبار در داخل کشور را بالا دانست و گفت: سنتی بودن کشاورزی، توان رقابت ما را در بازارهای جهانی کاهش داده است، همچنین این تصمیمات غیرکارشناسی در سال‌های گذشته به صنعت خشکبار کشور آسیب زده است.

ممقانی اظهار امیدواری کرد که دولت به این صنعت ارزآور کشور توجه ویژه داشته باشد و تصریح کرد: آجیل و خشکبار، بعد از نفت و مشتقات غیرنفتی در صدر جدول صادرات غیرنفتی قرار دارد و می‌تواند راه گریزی برای دور زدن تحریم‌های ناعادلانه درباره نفت و مشتقات نفتی باشد به عبارت دیگر با صادرات خشکبار و ارزآوری خشکبار می‌توان بسیاری از مشکلات ارزی را حل کرد و درآمد مناسبی برای کشورمان ایجاد کنیم.

واردات با ارز آزاد

وی تصمیم‌گیری مسئولان وزارت جهاد کشاورزی برای حل مشکلات تولیدکنندگان خشکبار را ضروری دانست و ادامه داد: در زمینه واردات نیز تصمیمات جدیدی گرفته شده از جمله در اقلامی مثل بادام زمینی و آفتابگردان تا پیش از این با ارز یارانه‌ای وارد می‌شد که به معنای پرداخت یارانه به کشاورزان خارجی برای خرید بادام زمینی و تخمه آفتابگردان از چین و هند و کشورهای دیگر بود.

رئیس کارگروه آجیل و خشکبار اتاق اصناف ایران با اشاره به اصلاحات وزارت جهاد کشاورزی در زمینه واردات گفت: پرداخت ارز یارانه‌ای به واردات خشکبار واردات خشکبار متوقف شد تا خرید اقلام خارجی با ارز آزاد صورت گیرد زیرا کشور ما یکی از تولیدکنندگان خشکبار دنیا به شمار می‌آید و سابقه و سهم زیادی در تولید این محصولات دارد.

ممقانی واردات با ارز آزاد را عاملی برای رقابت‌پذیری محصولات داخلی با مشابه خارجی معرفی کرد و گفت: امیدواریم شاهد واردات و صادرات خوب و قانون‌مدار برای کشور باشیم تا محصول مورد نیاز بازار داخلی را با سلیقه‌های مختلف تأمین کنیم همچنین بتوانیم در بازارهای جهانی حرفی برای گفتن داشته باشیم.

گلایه مصرف‌کنندگان از پایین بودن کیفیت برخی انواع آجیل و خشکبار

وی درباره تغییر قیمت آجیل و خشکبار به مناسبت یلدا اظهار کرد: قیمت‌ها نسبت به سال گذشته افزایش پیدا نکرده است، تنها در زمینه فندق در سال جاری کمبود تولید داشتیم که باعث افزایش چشمگیر قیمت فندق در بازار شده است، اما با وجود افزایش نرخ ارزها، محصولات دیگر افزایش قیمت قابل توجهی ندارند.

رئیس کارگروه آجیل و خشکبار اتاق اصناف ایران آجیل و خشکبار را به دلیل صادرات و واردات، وابسته به نرخ ارز دانست و ادامه داد: با رشد نرخ ارز، قیمت آجیل و خشکبار نیز بالا می‌رود اما اکنون با وجود گرانی نرخ ارزها، قیمت آجیل و خشکبار افزایش قابل توجهی ندارد و جای امیدواری است که مردم بتوانند آجیل و خشکبار مورد نیاز خود را برای شب چله یا عید نوروز تأمین کنند.

ممقانی اظهار امیدواری کرد که با ایجاد رونق اقتصادی مردم بتوانند آجیل و خشکبار را در سبد مصرف خود جا دهند و گفت: در زندگی‌های ماشینی کنونی، افراد برای تأمین بخش عمده‌ای از ویتامین‌ها و پروتئین‌های مورد نیاز بدن خود را باید از مغزیجات استفاده کنند.

وی درباره گلایه مصرف‌کنندگان از پایین بودن کیفیت برخی انواع آجیل و خشکبار نیز توصیه کرد: برای جلوگیری از ایجاد این مشکل بهتر است مردم آجیل و خشکبار را از واحدهای معتبر دارای پروانه کسب و مجاز در شهرها خریداری کنند، از خرید از دست‌فروشان، تهیه آجیل‌های رنگی پرنمک که طعم کهنگی دارد خودداری کنند، زیرا واحدهای صنفی معتبر برای جلب رضایت مشتری تلاش می‌کنند همچنین در صورت وجود هرگونه تخلف امکان برخورد با واحدهای صنفی مجاز وجود دارد.

به گزارش ایمنا، با توجه به اینکه نوع، مقدار و درصد اجناس موجود در آجیل تأثیر زیادی بر قیمت واقعی آن دارد، برخی افراد به منظور کاهش قیمت به‌طور سلیقه‌ای از نخودچی، بادام زمینی و میوه‌های خشک ارزان استفاده می‌کنند، در حالی که برخی دیگر با استفاده از مغز فندق، بادام هندی و میوه‌های با کیفیت، آجیل را تهیه می‌کنند.

از کسبه و اعضای صنف آجیل‌فروشان درخواست می‌شود که با توجه به درصد و کیفیت اجناس، انصاف و مشتری‌مداری را رعایت کرده و نهایت همکاری را با هموطنان عزیز داشته باشند تا همه خانواده‌ها بتوانند بزرگترین شب سال را در کنار یکدیگر به خوشی سپری کنند.

منبع:ایمنا

این خبر را درتهران پزشکی دنبال کنید

منبع:خبرگزاری سلامت

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا