موثرترین درمان کبد چرب دارو نیست
به گزارش همشهری آنلاین این بیماری که در مراحل اولیه اغلب بدون علامت است، به مروز زمان میتواند منجر به آسیب جدی کبد شود، اما خبر خوب این است که با تشخیص زودهنگام و درمان مناسب میتوان روند آن را معکوس کرد و سلامت را به فرد بازگرداند.
با افزایش میزان چاقی، دیابت نوع ۲ و سبک زندگی ناسالم در جمعیتها بیماری کبد چرب شایعتر شده است و پژوهشگران معتقدند که مقاومت به هورمون انسولین (عارضهای که در آن بدن به درستی از انسولین استفاده نمیکند) نقش عمدهای در تجمع چربی در کبد و ایجاد بیماری کبد چرب دارد.
کبد چرب با گذشت زمان ممکن است ملتهب شود و منجر به یک بیماری جدیتر به نام «استئاتوهپاتیت غیرالکلی» (NASH) شود که به ایجاد بافت جوشگاهی در کبد و در موارد شدید نارسایی آن میآنجامد.
موثرترین درمان برای بیماری کبد چرب غیرالکلی دارو نیست – تغییر سبک زندگی است. کاهش وزن از طریق رژیم غذایی و ورزش اولین و مهمترین قدم است. بررسیها نشان میدهند که کاهش فقط ۵ تا ۱۰ درصد از وزن بدن میتواند چربی کبد را به میزان قابل توجهی کاهش دهد و سلامت کبد را بهبود بخشد.
رژیمهای غذایی توصیهشده برای درمان کبد چرب اغلب شبیه رژیم غذایی مدیترانهای هستند که شامل مقدار زیادی میوه، سبزیجات، غلات کامل، ماهی، آجیل و چربیهای سالم مانند روغن زیتون میشود.
پژوهشها نشان دادهاند که این نوع رژیم غذایی به کاهش چربی کبد و بهبود حساسیت به انسولین کمک میکند. در عین حال، کاهش مصرف غذاهای شیرین، میان وعدههای فرآوری شده و چربیهای اشباعشده نیز میتوانند به سلامت کبد کمک کند.
ورزش نیز نقش مهمی ایفا میکند. هم فعالیتهای هوازی مانند پیادهروی، دوچرخهسواری یا شنا و هم تمرینهای مقاومتی مانند وزنهبرداری میتوانند به کاهش چربی کبد کمک کنند – حتی بدون کاهش وزن زیاد. نکته کلیدی این است که در بیشتر روزهای هفته فعال باشید.
با وجود اینکه تغییرات سبک زندگی سنگ بنای درمان کبد چرب هستند، کارآیی برخی داروها برای درمان این بیماری در دست بررس است. برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ دارای کبد چرب داروهایی مانند پیوگلیتازون و نیز داروهای آگونیست گیرنده GLP-۱ (مانند سماگلوتاید) در کاهش چربی کبد و التهاب نویدبخش بودهاند. گرچه این داروها هنوز به طور رسمی برای درمان کبد چرب تایید نشدهاند، اما پژوهشگران در مورد کارایی بالقوه آنها خوشبین هستند.
ویتامین E که دارای خواص یک آنتیاکسیدانی است، نیز برای درمان بیماری کبد چرب غیرالکلی در افرادی که دیابت ندارند، بررسی شده است. برخی تحقیقات نشان میدهند که این ویتامین ممکن است التهاب کبد را کاهش داده و سلامت کبد را بهبود بخشد، اما برای همه بیماران مناسب نیست و فقط باید زیر نظر پزشک مصرف شود.
پرهیز از الکل، ترک سیگار و کنترل سایر بیماریها مانند فشار خون بالا و کلسترول بالا نیز بخشهای مهمی از درمان هستند. از آنجا بیماری کبد چرب اغلب در کنار سایر مشکلات سلامتی رخ میدهد، درمان کل فرد – نه فقط کبد – ضروری است.
این خبر را درتهران پزشکی دنبال کنید
منبع:همشهری آنلاین