ارادت مردم روستای پرچینک به امام حسین(ع)ستودنی است
به گزارش خبرگزاری سلامت (طبنا)مازندران، روایت اشک و ارادت از دل شالیزار تا نوای سینهزنی؛ آیینهای عاشورایی در قائمشهر و روستاهای اطراف
با فرارسیدن ماه محرم، قائمشهر رنگی دیگر به خود میگیرد. شهری با قلبی تپنده از ارادت به اهل بیت، که از کوچههای قدیمیاش تا جادههای روستاییاش، نوای یا حسین جاری میشود. اینجا نه فقط در تاسوعا و عاشورا، بلکه از شب اول محرم، عطر اشک و اندوه در هوا میپیچد.
دهه اول محرم؛ ده شب بیداری دلها
از شب اول محرم، هیأتهای عزاداری در قائمشهر فعالیت خود را آغاز میکنند. در محلات مختلف مانند پرچینک، روستای امام زاده سید ابوصالح، کارگرکلا، ترکمحله، المشیر، حسینیهها با پارچههای مشکی، پرچمهای یا حسین و عَلَمهای سنتی تزئین میشوند. صدای نوحهخوانی، سینهزنی و زنجیرزنی شبها تا پاسی از شب به گوش میرسد.
در بیشتر محلات، برنامهها به صورت خودجوش و مردمی برگزار میشود.
آیینهای محلی در روستاها؛ مشعلگردانی، نخلبرداری و تعزیه
در روستاهای اطراف قائمشهر، مانند المشیر، بالازرندین،پرچینک، افراکتی، کرچک، ریکنده، تلاوک، احمدکلا و سیاهرودبار، سنتهای عاشورایی با شکلهای خاصتری برگزار میشود.
مشعلگردانی در شب تاسوعا
در روستای المشیر، شب تاسوعا مردان روستا مشعلهای دستساز را به دست میگیرند و در کوچهها حرکت میکنند. صدای طبل و نوای سوزناک نوحهخوانان، فضای عجیبی از حزن و عظمت ایجاد میکند. این رسم به «چرخاندن نور حسین» معروف است.
نخلبرداری
در برخی روستاها، نخلبرداری به نشانه تابوت امام حسین برگزار میشود. نخل چوبی بزرگ با پارچههای مشکی و سبز تزیین شده و مردان روستا آن را با شعارهای “یا حسین” به حرکت درمیآورند. کودکان با حسرت به آن نگاه میکنند و پیرمردان اشک میریزند.
تعزیهخوانی با زبان محلی
در روستای پرچینک، مراسم تعزیهخوانی به زبان مازندرانی اجرا میشود. بازیگران محلی با لباسهای مخصوص نقش امام، شمر، زینب و دیگر شخصیتها را اجرا میکنند. این تعزیهها با همراهی جمعیت گستردهای از اهالی برگزار میشود.
نذریها؛ فرهنگ مشارکت و عشق
نذری در قائمشهر و روستاهایش فقط غذا نیست، یک نوع سبک زندگیست. از آش نذری در کوچههای شهر تا پخت غذای محلی مثل ، “شیر برنج”، “آش ماست” و “میرزاقاسمی” قیمه، کشمش پلو و غیره در روستاها انجام میشود.
شب عاشورا؛ اوج اندوه و پیوند دلها
شب عاشورا در قائمشهر، شب سکوت و اشک است. در بسیاری از حسینیهها مراسم شام غریبان با شمع و سکوت برگزار میشود. مردم لباس مشکی بر تن، شمع در دست، در کوچهها راه میروند و برای حضرت زینب و یتیمان کربلا گریه میکنند. صدای مداحیها آرام است، مردم آهسته قدم میزنند و در دل خود زیارت عاشورا میخوانند.
صبح عاشورا؛ اتحاد برای یک حقیقت
از ساعت ۵ صبح عاشورا، هیأتها یکییکی به سمت میدان امام و چهارراه بازار حرکت میکنند. دستهها با نظم، در صفوف مرتب، طبلزن، زنجیرزن و نوحهخوان حرکت میکنند. برخی نوجوانان لباس علیاکبر پوشیدهاند، برخی نماد قاسم، حضرت عباس یا طفل شیرخوار در دست دارند.
در میدان قائمشهر، جمعیت عظیمی گرد هم میآیند. پرچمهای سیاه در باد تکان میخورند، صدای “لبیک یا حسین” از هزاران حنجره به آسمان بلند میشود.
این خبر را درتهران پزشکی دنبال کنید
منبع:خبرگزاری سلامت