راز کابوسهای وحشتناک شبانه کشف شد
همشهری آنلاین – آرش نهاوندی: محققان ارتباط قوی بین عدم تحمل لاکتوز و رویاهای آزاردهنده پیدا کردهاند، احتمالا به این دلیل که ناراحتی دستگاه گوارش در طول شب خواب را مختل میکند و به خواب افراد آسیب میرساند.
دکتر تور نیلسن از دانشگاه مونترال، نویسنده اصلی این مطالعه که در مجله «مرزهای روانشناسی» منتشر شده، گفت: شدت کابوس به شدت با عدم تحمل لاکتوز و سایر آلرژیهای غذایی مرتبط است.
بر اساس نتایج مطالعهای که در سالهای ۲۰۱۷ – ۲۰۱۸ توسط سرویس تحقیقات کشاورزی آمریکا (ARS) انجام شد، ۴۸ درصد از ۲.۹۱۸ بزرگسال مشارکت کننده در این تحقیق، پنیر را چه به تنهایی و چه به عنوان یکی از مواد تشکیلدهنده غذای خود هر روز مصرف میکردند. پنیر مزایایی مانند بهبود سلامت دهان و دندان و افزایش مصرف روزانه کلسیم را ارائه میدهد، اما زمان مصرف آن ممکن است هزینههایی نتیز برای سلامتی در بر داشته باشد.
اثبات یک باور قدیمی عامیانه
قرنهاست که مردم گمان میکنند آنچه میخورند بر نحوه خوابشان تأثیر میگذارد اما شواهد علمی در این زمینه اندک بود. در نتیجه نیاز به انجام تحقیقاتی برای اثبات این گفته قدیمی بود. برای آزمایش این ارتباط، نیلسن و تیمش از ۱.۰۸۲ دانشجو در دانشگاه مک ایوان در کانادا نظرسنجی کردند. از شرکتکنندگان در مورد مدت و کیفیت خواب؛ رویاها و کابوسها؛ پیوندهای ادراکشده بین غذا و رویاها؛ و سلامت روانی و جسمی آنها سوال شد.
در نتیجه این نظر سنجی، حدود یک سوم از پاسخدهندگان کابوسهای مکرر را گزارش کردند. زنان بیشتر از مردان احتمال داشت که رویاهای خود را به خاطر بیاورند، خواب ضعیفی را گزارش کنند و کابوس ببینند. همچنین تقریبا دو برابر بیشتر احتمال داشت که بگویند آلرژی یا عدم تحمل غذایی دارند. حدود ۴۰ درصد از شرکتکنندگان معتقد بودند که دیر غذا خوردن یا مصرف غذاهای خاص بر خواب آنها تأثیر میگذارد، در حالی که حدود ۲۵ درصد فکر میکردند غذاهای خاص به طور فعال خواب آنها را بدتر میکنند. افرادی که رژیم غذایی ناسالمتری داشتند، رویاهای منفی بیشتری را گزارش کردند و به طور کلی خواب ضعیفتری داشتند.
نیلسن گفت: ما به طور معمول از خود میپرسیم که آیا غذا بر خواب تأثیر میگذارد یا خیر اکنون در نتیجه این تحقیق ما به برخی از پاسخها رسیدهایم.
در حالی که تنها بخش کوچکی از شرکتکنندگان (۵.۵ درصد) گفتند که فکر میکنند غذا حال و هوای رویاهایشان را تغییر میدهد، بسیاری از کسانی که این تصور را داشتند، شیرینیها، غذاهای تند یا لبنیات را عامل عجیبتر یا نگرانکنندهتر شدن خوابهایشان میدانستند. وقتی محققان دادهها را تجزیه و تحلیل کردند، دریافتند که عدم تحمل لاکتوز به طور خاص با کابوسها، علائم گوارشی و کیفیت پایین خواب مرتبط است.
نیلسن گفت: کابوسها برای افرادی که به لاکتوز حساسیت دارند و از علائم شدید گوارشی رنج میبرند و خوابشان مختل شده، شدیدتر است. این منطقی است، زیرا میدانیم که سایر احساسات بدنی میتوانند بر خواب تأثیر بگذارند. کابوسها میتوانند بسیار مخرب باشند، به خصوص اگر اغلب اتفاق بیفتند، زیرا در این وضعیت افراد در حالت بیقراری از خواب بیدار میشوند. آنها همچنین ممکن است رفتارهای اجتناب از خواب ایجاد کنند. هر دوی این علامتها میتوانند خواب آرام را از شما بگیرند.
آیا رژیم غذایی کیفیت خواب را بهبود میبخشد؟
جالب اینجاست که این مطالعه نشان داد تعداد شرکتکنندگان کمتری غذا و خواب را نسبت به مطالعه مشابهی که نیلسن و دکتر راسل پاول، نویسندهی همکار، ۱۱ سال پیش انجام داده بودند به هم مرتبط میدانند،. محققان حدس میزنند که این ممکن است به دلیل افزایش آگاهی از عدم تحمل غذایی باشد، زیرا دانشآموزان امروزی از غذاهای محرک که میتوانند خواب آنها را مختل کنند، اجتناب میکنند.
نویسندگان تحقیق در این باره مینویسند: این میتواند به این معنی باشد که مداخلات سادهی غذایی ممکن است به افراد کمک کند تا خواب و سلامت کلی خود را بهبود بخشند. اما آنها همچنین هشدار میدهند که جدا از ارتباط قوی با عدم تحمل لاکتوز، رابطه کلی بین غذا و کیفیت خواب همچنان مبهم است. رژیم غذایی نامناسب ممکن است منجر به خواب نامطلوب شود، اما عکس این موضوع نیز ممکن است صادق باشد، یا هر دو میتوانند تحت تأثیر عامل سومی قرار گیرند.
نیلسن گفت: ما باید افراد بیشتری را در سنین مختلف، از اقشار مختلف جامعه و با عادات غذایی متفاوت مطالعه کنیم تا مشخص شود که آیا نتایج ما واقعا به جمعیت بزرگتر قابل تعمیم است یا خیر. همچنین مطالعات تجربی برای تعیین اینکه آیا افراد واقعا میتوانند اثرات غذاهای خاص را بر رویاها تشخیص دهند، مورد نیاز است.
بیشتر بخوانید:
- چرا عصرها برای سلامت مغز مهم است؟
- نشانههای اضطراب واقعی چیست؟
این خبر را درتهران پزشکی دنبال کنید
منبع:همشهری آنلاین