سلامت > تغذیه

دانه شگفت‌انگیز برای سلامت بدن و کاهش وزن


به گزارش خبرنگار مهر، خواص دانه چیا، مانند هر ماده غذایی دیگر، از ارزش‌های تغذیه‌ای آن ناشی می‌شود. در هر ۱۰۰ گرم از این دانه، ترکیباتی چون ۶ درصد آب، ۱۶.۵ گرم پروتئین، ۴۲.۱ گرم کربوهیدرات، ۳۰.۷ گرم چربی، ۳۴.۴ گرم فیبر، ۶۳۱ میلی‌گرم کلسیم، ۷.۷۲ میلی‌گرم آهن، ۳۳۵ میلی‌گرم منیزیم، ۸۶۰ میلی‌گرم فسفر و ۴۰۷ میلی‌گرم پتاسیم یافت می‌شود.
همچنین مقادیر کمتری از سدیم، زینک، مس، منگنز، سلنیوم، ویتامین ث، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین A، B۱۲ و E نیز در آن وجود دارد.

خواص آنتی‌اکسیدانی

فعالیت بیش از حد رادیکال‌های آزاد در بدن می‌تواند روند پیری را تسریع کرده و خطر بروز بیماری‌هایی مانند سرطان را افزایش دهد. ترکیبات آنتی‌اکسیدانی موجود در این دانه، مانند کوئرسیتین، کلروژنیک‌اسید و میرستین، می‌توانند این رادیکال‌ها را خنثی کرده و ریسک ابتلاء به سرطان را کاهش دهند.

کمک به کاهش وزن

دانه چیا به عنوان یک منبع عالی فیبر، به کاهش وزن و چربی شکم و پهلو کمک می‌کند. این دانه‌ها آب زیادی جذب کرده و در معده حجیم می‌شوند، که باعث کاهش اشتها و سیری طولانی‌مدت می‌شود؛ همچنین کنترل وزن تا حد زیادی به نوع خوراکی‌هایی که مصرف می‌کنید بستگی دارد، اگر به‌جای میان‌وعده‌های ناسالم مانند پفک و شکلات، خوراکی‌های سرشار از فیبر و پروتئین مصرف کنید، احساس سیری بیشتری خواهید داشت. ضمن اینکه مصرف این دانه بین وعده‌های غذایی می‌تواند به‌دلیل داشتن همین ترکیبات، گرسنگی را کاهش داده و در فرآیند کاهش وزن مؤثر باشد.

تأثیر بر تیروئید

غده تیروئید برای عملکرد مناسب خود به اسیدهای چرب امگا ۳ نیاز دارد. این اسیدها هم در تولید هورمون‌ها نقش دارند و هم می‌توانند از التهابات این غده جلوگیری کنند. همچنین، مطالعات نشان داده‌اند که مصرف امگا ۳ در کاهش علائم ناشی از اختلالات تیروئیدی مانند پرکاری تیروئید نیز مؤثر است.

تنظیم قند خون در دیابت نوع

مطالعات انجام‌شده نشان می‌دهند که مصرف این دانه می‌تواند حساسیت انسولینی را افزایش داده و به تنظیم قند خون کمک کند. فیبر موجود در آن یکی از عوامل مهم در کاهش ریسک دیابت نوع ۲ به‌شمار می‌رود.

بررسی خواص دانه چیا - عطاری پخش

کمک به درمان تنبلی تخمدان

فیبر بالا موجب کندتر جذب شدن کربوهیدرات‌ها و در نتیجه تنظیم بهتر قند خون می‌شود. این ویژگی برای افرادی که از سندروم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) یا مقاومت به انسولین رنج می‌برند، بسیار مفید است. همچنین، امگا ۳ موجود در آن با کاهش التهاب، به بهبود وضعیت تخمدان‌ها کمک می‌کند. تنظیم قند خون و کاهش التهاب ناشی از امگا ۳ و فیبر این دانه، در حفظ سلامت رحم و تعادل هورمونی بدن زنان نقش دارد.

کنترل فشار خون

دانه چیا حاوی چندین ماده معدنی مانند کلسیم و منیزیم است که در کاهش فشار خون نقش دارند. علاوه بر این، محتوای آنتی‌اکسیدانی غنی و اسید آلفا لینولنیک آنها، یک اسید چرب امگا ۳ که از گیاهان به دست می‌آید، ممکن است به کاهش استرس اکسیداتیو و التهاب کمک کند، هر دو عاملی که می‌توانند به بیماری قلبی کمک کنند.

بهبود سلامت اعصاب

اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در دانه‌های چیا به تغذیه مغز و ایجاد حس آرامش و تمرکز کمک می‌کند. ویتامین‌های B موجود در دانه چیا نیز به ایجاد حس آرامش و تمرکز کمک می‌کند و باعث می‌شود که سیستم عصبی به طور کارآمدتری عمل کند. اسید آمینه تریپتوفان نیز در دانه‌های چیا یافت می‌شود که به بهبود خواب و روحیه کمک می‌کند.

قیمت انواع دانه چیا مشهد - دانی جو

فواید دانه چیا برای قلب و کبد

قبلاً هم گفتیم که خواص دانه چیا با امگا ۳ که دارند می‌توانند فشار خونتان را کاهش دهند که به سلامت قلبتان کمک می‌کند. اما به غیر از آن، در دانه‌های چیا آنتی‌اکسیدان وجود دارد. این آنتی اکسیدان‌ها با کاهش کلسترول‌های مضر در خون از جمع شدن‌شان در رگ‌های خونتان جلوگیری کرده و ریسک بروز بیماری‌های قلبی را در شما کاهش می‌دهند.

همچنین، امگا ۳ دانه چیا التهاب کبدتان را کاهش داده و از بروز بیماری کبد چرب جلوگیری می‌کند. علاوه بر این، فیبر دانه چیا هم باعث تنظیم قند خونتان می‌شود که باری را از دوش کبدتان برمی‌دارد و عملکرد آن را بهتر می‌کند.

فواید دانه چیا برای سلامت پوست و مو

در دانه چیا کلسیم و پروتئین زیادی وجود دارد. از یک طرف، خواص دانه چیا برای سلامت پوست و مو در رساندن پروتئین به این دو بافت بدن است. پوست و موی ما برای رشد سلول‌ها و ترمیم آنها احتیاج به پروتئین دارند.

بنابراین، دانه چیا می‌تواند به عملکرد و سلامت آنها کمک کند. همچنین، ناخن‌های ما برای رشد و تقویتشان هم به کلسیم احتیاج دارند که در آن کلسیم به مقدار چشمگیری وجود دارد.

فواید دانه چیا برای سلامت استخوان‌ها و جلوگیری از پوکی استخوان

اگر می‌خواهید استخوان‌هایتان قوی و سالم باشند و در پیری پوکی استخوان نگیرید، باید هر روز کلسیم را به بدنتان برسانید. با خواص دانه چیا بخت با شما یار است! در این دانه مقدار زیادی کلسیم وجود دارد که بدن ما از آن برای استخوان‌سازی استفاده می‌کند. همچنین، منیزیم و فسفر دانه چیا هم در کنار کلسیم برای تقویت استخوان‌ها و ساخت بافت‌های آن مفید هستند.

خواص دانه چیا: 16خاصیت جادویی+طریقه مصرف دانه چیا برای لاغری

خواص دانه چیا در تقویت و سلامت دندان

مثل استخوان هم دندان‌ها احتیاج به کلسیم دارند تا سالم و قوی بمانند. از این رو، شما می‌توانید از خواص دانه چیا و کلسیم آن برای تقویت و سلامت دندان‌هایتان استفاده کنید. همچنین، آنتی اکسیدان‌های دانه چیا هم خواص ضد التهابی دارند که از سلامت لثه‌های شما محافظت می‌کنند.

طریقه مصرف دانه چیا

برای اینکه شما بتوانید هم یک میان وعده خوشمزه داشته باشید و از خواص دانه چیا بهره‌مند شوید، راه‌های زیادی برای مصرف کردن آن وجود دارد. برای مثال، شما می‌توانید با اضافه کردن دانه چیا به آب یا هر شربتی از آن یک نوشیدنی خوشمزه درست کنید. همچنین، شما می‌توانید دانه چیا را در کیک، دسر، اسموتی، سالاد، غلات صبحانه و هر غذای دیگری که می‌خواهید هم اضافه کنید.

مضرات دانه چیا

فواید دانه چیا برای بدن زیاد است اما در مورد خوردن هر چیزی از جمله دانه چیا شما نباید زیاده‌روی کنید، چون می‌تواند عوارض و مضراتی را به همراه داشته باشد.

برای مثال، خوردن بیش از حد دانه‌های چیا ممکن است مشکلات گوارشی مثل نفت و اسهال را به وجود بیاورد. همچنین، وقتی که شما دانه چیا را در آب می‌گذارید حالت ژله‌ای پیدا می‌کند و حجمش زیادتر می‌شود. بنابراین، سعی کنید در زمان نوشیدن آن دانه‌های کمتری را قورت دهید، زیرا حجم زیاد آنها در گلو ممکن است باعث بسته شدن مجرا و خفگی شود.

همچنین، شما ممکن است که به این دانه حساسیت داشته داشته باشید و بدن‌تان ممکن است واکنش بدی به آن نشان دهد؛ خوردن روزانه و خواص دانه چیا هم می‌تواند شما را از بیماری دور نگه دارد و هم اینکه به کاهش فشار خون، تنظیم قند خون و کم کردن وزنتان کمک کند.

این خبر را درتهران پزشکی دنبال کنید

منبع:مهر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا