زندگی > تغذیه و آشپزی

اسفناج قالی؛ خورش محلی شمالی برای گیاه خواران



به گزارش همشهری آنلاین، به دنبال یک غذای گیاهی خوشمزه و سالم هستید که طعم اصیل ایرانی داشته باشد؟ خورش اسفناج قالی، غذای سنتی و لذیذ شمال ایران، انتخابی بی‌نظیر برای شماست.

خورش اسفناج قالی یک غذای گیاهی خوشمزه و سنتی است که ریشه در فرهنگ غنی شمال ایران دارد. این خورش نه تنها طعم بی‌نظیری دارد، بلکه به دلیل استفاده از مواد اولیه ساده و مقرون به صرفه، گزینه‌ای ایده‌آل برای میزهای گیاهی و مناسب برای هر بودجه‌ای محسوب می‌شود. عطر سبزیجات تازه و طعم بی‌نظیر ادویه‌های این غذا، شما را به سفری خوشمزه به شمال ایران می‌برد. غذایی گیاهی و سرشار از طعم‌های ناب، دعوتی است به یک تجربه آشپزی متفاوت و لذت‌بخش. در این دستور پخت، با ما همراه شوید تا این اثر هنری طبیعت و هنر آشپزی را در خانه خود خلق کنید.

مواد لازم برای تهیه خورش اسفناج قالی گیلانی

لوبیا سفید: ۱ لیوان فرانسوی دسته‌دار

سیر (برای سیر داغ) : ۳ حبه

سبزی معطر (گشنیز، نعنا، تره، اسفناج، شوید) : ۲۵۰ گرم

آرد برنج: ۲ قاشق غذاخوری

رب انار ترش: ۱ قاشق غذاخوری

تخم مرغ: ۱ عدد

آب نارنج: ۱ قاشق غذاخوری

نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم

روغن: به مقدار کافی

برنج: برای سرو خورشت قالی اسفناج

مدت زمان آماده‌سازی مواد اولیه: ۱۵ دقیقه
مدت زمان لازم برای تهیه خورش اسفناج قالی: ۲ ساعت
مدت زمان لازم برای خیساندن لوبیا سفید: ۸ ساعت

مراحل طرز تهیه خورش اسفناج قالی به روش شمالی

خورش اسفناج قالی یک غذای کم هزینه و بی‌دردسر است که به سادگی می‌توانید آن را در خانه تهیه کنید و از خواص بی‌نظیرش بهره‌مند شوید.

مرحله اول: مواد اولیه را آماده کنید

در اولین قدم از طرز تهیه خورش اسفناج قالی باید لوبیا سفید را بخیسانید. لوبیا سفید را از شب قبل و حداقل به مدت هشت ساعت بخیسانید. در این زمان چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن به طور کامل گرفته شود.

سبزی این خورش را که شامل اسفناج، تره، گشنیز، نعنا و شوید است پاک کنید. برگ‌های زرد و پلاسیده و ساقه‌های ضخیم آن را جدا کنید. سپس برگ‌های تازه سبزی را در آب و نمک بخیسانید تا ضدعفونی شوند.

بعد از چند دقیقه سبزی را آبکشی کنید و در آبکش قرار دهید تا آب اضافه از آن خارج شود. بعد از آنکه سبزی‌ها خشک شدند آنها را به صورت ساطوری ریز خرد کنید.

مرحله دوم: سیر را تفت دهید

سه حبه سیر را پوست بگیرید و آنها را با رنده مخصوص سیر رنده کنید یا با سیر له کن به شکل پوره در آورید. مقداری روغن در یک قابلمه با سایز مناسب بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید. سیر را به روغن اضافه کنید و آن را روی حرارت ملایم تفت دهید تا جایی که عطر آن بلند شود. به خاطر داشته باشید که سیر خیلی زود می‌سوزد پس حتما آن را روی حرارت ملایم و در زمان بسیار کوتاهی تفت دهید.

مرحله سوم: سبزی را تفت دهید

به محض آنکه عطر سیر بلند شد، سبزی‌ها را که از قبل به صورت ساطوری ریز خرد کردید به سیر روی حرارت اضافه کنید. سبزی را باید آنقدر تفت دهید تا آب میان بافتی آنها کشیده و کاملا سرخ شود. در این مرحله هر زمان که برای سرخ شدن سبزی‌ها به روغن نیاز پیدا کردید حتما مقدار روغن را افزایش دهید.

مرحله چهارم: لوبیا را با مقداری سبزی سرخ شده بپزید

در ادامه طرز تهیه خورش اسفناج قالی شمالی، آب لوبیا سفید را که از قبل خیسانده‌اید خالی کنید. لوبیا سفید را به همراه دو قاشق غذاخوری از سبزی سرخ شده در یک قابلمه مناسب بریزید.

دو لیوان دسته‌دار فرانسوی آب جوش به محتویات قابلمه اضافه کنید و ترکیب به دست آمده را روی حرارت قرار دهید. ابتدا حرارت را زیاد کنید تا محتویات درون قابلمه به جوش بیاید. سپس حرارت را کم کنید و اجازه دهید لوبیا سفید به مدت یک ساعت روی حرارت ملایم بپزد تا نرم شود.

مرحله پنجم: بقیه سبزی خورشت را اضافه کنید

بعد از گذشت یک ساعت و زمانی که لوبیا نرم شد بقیه سبزی سرخ شده و سیر تفت داده شده را به قابلمه اضافه کنید. همه مواد را با یکدیگر مخلوط کنید تا خورش اسفناج قالی یکدست شود. در این مرحله نیز حرارت را روی حالت ملایم نگاه دارید.

مرحله ششم: ادویه و چاشنی خورشت را اضافه کنید

برای تهیه یک خورش اسفناج قالی خوشمزه ادویه شامل نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را اضافه کنید. چاشنی این غذای شمالی رب انار است. رب انار (طرز تهیه رب انار) را نیز اضافه کنید و همه مواد را به خوبی هم بزنید.

در این مرحله اگر احساس می‌کنید آب خورشت کم شده است مقداری آب جوش اضافه کنید. درب قابلمه را مجددا ببندید و اجازه دهید برای چهل دقیقه تا یک ساعت دیگر روی حرارت بماند تا خورش کاملا جا بیفتد.

مرحله هفتم: آب نارنج را اضافه کنید

در بیست دقیقه پایانی پخت مقداری آب نارنج به خورش اسفناج قالی به عنوان چاشنی اضافه کنید. اجازه دهید آب نارنج حدود بیست دقیقه با خورشت بپزد تا مزه آن به خورد خورش برود.

مرحله هشتم: آرد برنج را اضافه کنید

بعد از اضافه کردن آب نارنج نوبت به آرد برنج می‌رسد. آرد برنج را با کمی آب جوش درون ظرف مناسبی به خوبی ترکیب کنید تا دانه‌های آرد به صورت کامل در آب حل شود. سپس آن را به دیگر محتویات خورش در حال پخت اضافه کنید. همه مواد را بهم زنید تا به خوبی با هم ترکیب شوند.

مرحله نهم: تخم مرغ را اضافه کنید

در ۱۰ دقیقه پایانی پخت خورش اسفناج قالی گیلانی، تخم مرغ را به خورشت اضافه کنید. تخم مرغ را به همراه خورشت هم بزنید تا از حالت لختگی خارج شود. اجازه دهید تخم مرغ به مدت ده دقیقه با خورشت بپزد. در این زمان درب قابلمه را بردارید.

مرحله آخر: خورش اسفناج قالی را سرو کنید

بعد از گذشت چهل دقیقه تا یک ساعت و زمانی که خورش جا افتاد و لوبیا کاملا پخته شد آن را از روی حرارت بردارید. خورش اسفناج قالی را در یک ظرف مناسب بریزید و به همراه برنج آبکش یا برنج کته آن را سرو کنید.

نکات مهم در طرز تهیه خورش اسفناج قالی خوشمزه

خورش اسفناج قالی یک خورشت نسبتا رقیق است. ملاک آماده شدن این غذا پختن لوبیا در آن است. لوبیا سفید باید کاملا پخته شود به طوری که اگر آن را بین دو انگشت خود بفشارید کاملا له شود.

در این غذا مانند بیشتر غذاهای شمالی طعم ترش و عطر سیر باید قالب باشد.

اگر به طعم ترشی در غذا زیاد تمایل ندارید می‌توانید از رب انار ملس در آن استفاده کنید.

این غذا یک غذای بسیار مفید و مقوی است. لوبیا سفید یک منبع غنی از پروتئین است و اسفناج نیز سرشار از فیبر است و به تقویت استخوان‌ها و بهبود کم خونی کمک زیادی می‌کند.

شمالی‌ها خورش اسفناج قالی را در گمج درست می‌کنند. گمج نوعی دیگ است که با خاک رس قرمز آن را تهیه می‌کنند.

در ۱۰ دقیقه پایانی پخت درب قابلمه را بردارید و اجازه دهید تا خورش قالی اسفناج به روغن بیفتد.

برای آنکه این خورشت زودتر آماده شود می‌توانید از زودپز برای پخت لوبیا کمک بگیرید.

ترکیب سبزی در این خورشت باید چگونه باشد؟

شما باید از ترکیب نعنا، تره، گشنیز، اسفناج و شوید در طرز تهیه خورش اسفناج قالی استفاده کنید. مقدار اسفناج از بقیه سبزی‌ها باید بیشتر باشد و مقدار نعنا کمتر تا خورشت به تلخی نزند. از ۸۰ گرم اسفناج، ۵۰ گرم گشنیز، ۵۰ گرم تره، ۵۰ گرم شوید و ۲۰ گرم نعناع در تهیه این غذا استفاده کنید.

این خبر را درتهران پزشکی دنبال کنید

منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا